Eyehategod: A History Of Nomadic Behavior

Eyehategod mag gerust gerekend worden tot één van de peetvaders binnen de sludge metal. De band uit New Orleans vindt zijn oorsprong reeds in 1988 en is met ‘A History Of Nomadic Behavior’ toe aan “slechts” een zesde studioalbum in de geschiedenis van de band. Redenen hiervoor zijn van uiteenlopende aard maar destijds de drugsperikelen van zo ongeveer elk bandlid, later de desastreuze gevolgen van orkaan Katrina in hun thuisstad en meer recent het overlijden van oorspronkelijk lid en drummer Joey LaCaze in 2013 en nadien de gezondheidsproblemen van zanger Mike Williams. Williams diende een levertransplantatie te ondergaan en moest uiteraard zijn levensstijl drastisch omgooien. Dat zijn leven en dat van de band aan een zijden draadje hing, is bijna een understatement te noemen. Dat de nieuwe plaat er ligt, is dus een heus wonder te noemen.

Ligt het aan alle obstakels op de weg naar het nieuwe album – er ligt immers ook een gat van zeven jaar tussen – aan het feit dat ze alweer rijper zijn geworden of zijn er andere redenen, geen idee maar feit is dat Eyehategod op deze plaat anders klinkt dan we van hen gewend zijn. Niet dat ze plots klinken als een bende koorknapen maar het agressieve geluid van pakweg destijds op ‘Dopesick’ is toch een stuk minder uitgesproken aanwezig. Mike Williams haalt enigszins tot onze verbazing na zijn zware gezondheidsproblemen nog steeds een bijzonder krachtig stemgeluid maar waar hij vroeger vaak onbegrijpelijk schreeuwerig klonk is hij nu zowaar verstaanbaar. We kunnen niet zeggen dat we dat op zich een kwalijke evolutie vinden maar het maakt het minder agressief klinkend. Een soortgelijke evolutie valt te ontwaren in het gitaarspel van oudgediende Jimmy Bower die voordien vaak te pas en te onpas gebruik maakte van distortion en feedback. Niet dat het gitaarspel plots onherkenbaar is geworden maar het is als het ware eleganter geworden, iets meer de jazzy invloed van New Orleans. Kortom Eyehategod is er in geslaagd om ons te verrassen na al die jaren en dat is een meer dan behoorlijke verdienste. En toch zitten we ergens met een dubbel gevoel. Enerzijds blij met zowel het feit dat er eindelijk een nieuwe plaat is én met de verrassing die het album brengt. Anderzijds ergens de heimwee naar hoe het vroeger klonk. Niet dat ze nu eenheidsworst hebben gebracht die we bij talloze andere bands zouden herkennen, maar het is ook niet meer de brute agressieve sound die we op vorige albums uit de duizenden zouden herkend hebben. Waar we wel zijn achter gekomen na meerdere luisterbeurten, is dat we de plaat steeds meer gaan appreciëren na verloop van tijd en speelbeurten. Met andere woorden, de totale balans helt toch ferm naar de positieve kant.

K.H. (80)

Century Media

Tracklist: 1. Built Beneath The Lies 2. The Outer Banks 3. Fake What’s Yours 4. Three Black Eyes 5. Current Situation 6. High Risk Trigger 7. Anemic Robotic 8. The Day Felt Wrong 9. The Trial of Johnny Cancer 10.Smoker’s Piece 11.Circle Of Nerves 12.Every Thing, Every Day