Lost Division: Cuts And Scars

‘Cuts And Scars’ is het debuutalbum van het Finse hard rock gezelschap Lost Division, een band die sinds 2015 actief is. Een eerste teken van leven omtrent Lost Division kregen we in 2018 middels de single ‘Wish You Were Dead’. In 2019 moest de band op zoek naar een nieuwe vocalist. Die werd in gevonden in de persoon van Maija Väisänen, een dame met een soepele en toch krachtige stem die perfect aansluit bij de melodic hard rock van de overige muzikanten: Antti Ovaska (gitaar), Jaakko Korpi (gitaar), Mikael Luukela (bass) en Juha-Matti Sipola (drums). ‘Cuts And Scars’ telt tien tracks die bij liefhebbers van het (sub)genre best wel in de smaak zullen vallen. Krachtige drums en stuwende basslijnen vormen de solide basis. Mooie riffs en klassiek melodieus gitaarwerk vormen het geraamte waarop de stem van Maija mooi tot haar recht komt. Voeg daar dan de melodieuze gitaarsolo’s aan toe en je verkrijgt een sound die nauw aansluit bij de hard rock uit de jaren zeventig / tachtig. Al zorgt Lost Division er wel voor dat ze niet in de val trappen van gedateerde songs te brengen. Nee, het vijftal zorgt voor mooi opgebouwde nummers die modern klinken met hier en daar een poppy twist zodat ook liefhebbers van mainstream rock hier wel eens hun gading kunnen vinden. Wij hebben alvast genoten van dit tiental al moeten we er wel bij vermelden dat geen van nummers echt lang blijft hangen en dat geen van de nummers er echt boven uit steekt. Misschien is dat laatste alvast nodig om, zeker in het buitenland, een doorbraak te forceren. ‘Cuts And Scars’ is dus een goed album geworden zonder meer.

Luc Ghyselen (70)

Inverse Records

Tracklist: 1. In Memoriam 2.0 2. Trapped 3. Stay 4. I’d Rather Die 5. No God 6. The Queen 7. The Killer 8. Lovely Day 9. Insanity 10. Mayhem