Superlynx: Electric Temple

Superlynx is een Noors psychedelic doom collectief met zangeres / bassiste Pia Isaksen, gitarist Daniel Bakken en drummer Ole Teigen. Het trio is toe aan hun derde album, hun tweede voor Dark Essence Records. Het opmerkelijkste aan de band is vooral de manier waarop Pia zingt in combinatie met de toch wel loodzware en pakkende gitaarrifs. Pia zingt nogal dromerig, alsof ze de frontdame is van een shoegaze band. Maar niets is minder waar. Superlynx is eersteklas doom met een vleugje psychedelica, maar evenzeer invloeden uit vele andere genres. Al twee albums lang brengt de band me in vervoering. Voor het nieuwe album van een degelijke sound te voorzien, werd een zekere Marc Urselli opgetrommeld die onder andere bekend is van producties voor The Black Crowes, Nick Cave, Lou Reed, Mike Patton, Keith Richards, etc. Ik ga niet zeggen dat het eraan te horen is, maar laat het er ons bijhouden dat de productie dik in orde is. Ik ga ook niet beweren dat dit hun beste album is; daarvoor valt kiezen me te moeilijk. Maar als je songs van het kaliber als ‘Laws Of Nature’ op je bord krijgt dan moet je geen genie zijn om te beseffen dat dit meer dan megagoed is. Ik kijk eerlijk gezegd reikhalzend uit naar het moment dat de vinyl en CD aan mijn voordeur wordt geleverd. Ik zou eerlijk gezegd de zeer gewaardeerde lezer eerder een bespreking van alle nummers willen besparen, kwestie van de verrassing niet te bederven. Dit album is een beetje de soundtrack van een film die je er maar zelf bij moet bedenken. Welgeteld tien nummers lang duurt dit album. Het mochten er gerust nog wat meer zijn, maar anderzijds liever tien goede nummers na mekaar dan een album met twintig nummers waarvan de helft oké of minder is en de andere helft super is. Superlynx is erin geslaagd, wederom eigenlijk, een vet album af te leveren. Ik ga niet beginnen over hoe graag ik de band live aan het werk zou willen zien. We weten ondertussen allemaal hoe het voelt om nergens naar toe te kunnen omwille van een koppig virusje en een min of meer falende bestrijding ervan. Ik probeer me gewoon voor te stellen hoe diep de songs in mijn ziel zouden binnendringen als ze live voor me zouden gespeeld worden. Vermoedelijk zeer diep, aangezien het album me al aardig te pakken heeft. Anno 2021 is muziek wellicht spannender dan ooit. Dit is alvast een bewijs van mijn stelling.

Frederik Blieck (90)

Dark Essence Records

Tracklist: 1. Rising Flame 2. Electric Temple 3. Apocalypse 4. Moonbather 5. Sonic Sacrament 6. Returning Light 7. Laws Of Nature 8. Then You Move 9. Siren Sing 10. May