Blóð: Serpent

Blóð is een Frans duo – Ulrich Wegrich (alle instrumenten) en Anna Wegrich (vocals) – dat een mix brengt van doom en sludge. Daar worden ook wat invloeden uit black metal onder gemengd zodat een donkere en dreigende begrafenis atmosfeer ontstaat. Het tweetal zorgde eerder voor ene titelloos debuut dat door de aanhangers van het (sub)genre fel gesmaakt werd. Wij lieten dat album om een of andere reden links liggen en hebben daar toch een beetje spijt van nu we dit ‘Serpent’ horen. ‘Serpent’ telt zeven tracks die, naar het schijnt toch niet iets donkerder en zwaarder klinken dan wat het duo presteerde op het debuut. Maar voor ons mag dit gerust, hoor. We zijn vanaf de eerste tonen van opener ‘Lvcifer’ in de ban van het uitgetekende geweld dat Blóð neer zet. Slepend en sloom zoals het past in doom (met een machtig brommende basslijn), krachtig en zwaar zoals zowel doom als sludge het voorschrijven, én vooral heel dreigend, kil en zwartgeblakerd zoals black metal het vereist. Alles wordt mooi door de mix gedraaid en het tweetal zorgt voor knap opgebouwde en gearrangeerde nummers. Pas na afloop van afsluiter ‘Selene’ halen we weer op een normale manier adem. En als je dan nog over de stem capaciteiten beschikt zoals Anna, kan het voor ons niet meer stuk. De bijgevoegde persinfo citeert “for fans of Windhand en Dolch” en daar willen wij zeker ook de fans van o.a. Avatarium bij betrekken, al beschikt Anna over een heel eigen stem timbre en is het altijd gevaarlijk om bands met elkaar te vergelijken. Vandaar ook dat wij stellen dat je Blóð moet geven waar ze recht op hebben: een compleet eigen gezicht. Met ‘Serpent’ levert het duo een werkstuk af om “u” tegen te zeggen, waarin wij alvast geen mindere momenten in kunnen ontdekken. Meteen na beluistering van een eerste ronde, zo’n tweeënveertig minuten, schakelden wij door voor een tweede ronde. Dit om maar aan te geven dat we dit album ten volle weten te waarderen.

Luc Ghyselen (95)

Malpermesita Records

Tracklist: 1. Lvcifer 2. Hecate 3. Blóð 4. Energumene 5. Serpents 6. Häxan 7. Selene