Fading Bliss vs Faal: Neither Time Nor Tide

Een ouderwetse BelgiĆ«-Nederland maar dan niet in het voetbal maar in metal land. Een leuk concept: Faal is een Nederlandse doom band en Fading Bliss is een Belgische doom-gothic band. Elke band brengt een nieuw nummer en een cover van de andere band. Het nieuwe nummer van Faal, ‘About A Tree’, is een goed maar typisch Faal nummer: pure funeral doom, log, zwaar, traag en zware grunts. In zijn genre een prima nummer. Dan brengt de band een cover van ‘Ocean’, een schitterend Fading Bliss nummer. Hier horen we zeker Fading Bliss in terug maar Faal voegt er zijn eigen sound (funeral doom) aan toe waardoor het nummer logger en zwaarder klinkt. Mooi gedaan. Dan covert Fading Bliss het Faal nummer ‘00.00’ en ook hier slaagt de band erin zijn eigen invloeden aan het nummer toe te voegen: ietwat lichtvoetiger, fragieler, minder dreigend maar zonder de essentie van het originele nummer uit het oog te verliezen: ook prima gedaan dus. Met ‘The Need To Suffer’ brengen de Belgen een nieuw nummer waarmee de band bewijst dat ze in het doom-gothic genre een prima band zijn: alvast voer voor Draconian fans. Goh, een zeer leuk concept en met verve gebracht en uitgevoerd door twee heel goede bands. Eindscore: 50-50: een draw dus. Maar wel uitslag die niemand zal vervelen.

Bart Verlinde (87)

Malpermesita Records

Tracklist : 1. About A Tree 2. Ocean 3. 00.00 4. The Need To Suffer