White Void: Anti

White Void is een “nieuwe” band uit Noorwegen maar bestaat uit een verzameling oude rotten uit ongeveer elk segment van de muziekwereld. Oprichter, drijvende kracht, schrijver en motor van de band is niemand minder dan Lars Are Nedland die we kennen van Borknagar en Solefald – bepaald geen beginnende bands. Vóór er iemand dolenthousiast recht veert in het idee dat White Void zou klinken als één van beide bands of als een soort mix ervan, dit is iets volledig anders. Nedland heeft White Void opgestart om zijn voorliefde voor progressieve rock uit de jaren ’70 en de new wave uit de jaren ’80 van een uitlaatklep te voorzien. Drummer Tobias Solbakk speelt dan wel metal met Ihsahn maar is in feite gevormd in de jazzwereld, gitarist Eivind Marum heeft een bluesrock achtergrond en bassist Vegard Kummen verdiende eerder zijn strepen in de elektronische muziek. Om maar te zeggen, je hoort al deze invloeden ontegensprekelijk op het album wat dus zorgt voor een bijzonder afwisselend, vol, melodieus geluid dat je effectief voornamelijk onderdompelt in de sfeer van de progressieve hardrock. Thema van dit conceptalbum is te vinden in het absurdisme van de filosoof Albert Camus waarbij het vertrekpunt het ontbreken van richting of zin is in het leven. De albumtitel ‘Anti’ heeft evenzeer daarmee te maken. Anti staat voor een soort van oer revolte om je te verzetten tegen een probleem en niet ter plaatse te blijven trappelen. Kortom ideeën bij de vleet om een album te vullen met rockende nummers. Hoewel de onderwerpen behoorlijk zwaar en weemoedig zijn, is de sfeer van het album desondanks vaak eerder opgewekt te noemen. De inbreng van het hammondorgel is aanzienlijk en draagt ongetwijfeld bij tot het volle melodieuze geluid. Dat we het hier hebben over een stel muzikanten dat beschikt over een uitgebreide kennis en kunde van hun materiaal, mag duidelijk zijn. White Void klinkt als een bijzonder geoliede machine die ongetwijfeld live eenzelfde strakke uitvoering kan neerzetten. Wie fan is van progrock en of blues rock zal aan White Void absoluut een nieuwe te volgen band hebben. Knappe debuutplaat van doorgewinterde muzikanten.

K.H. (85)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Do. Not. Sleep. 2. There Is No Freedom But The End 3. Where You Go, You’ll Bring Nothing 4. The Shovel And The Cross 5. This Apocalypse Is For You 6. All Chains Rust, All Men Die 7. The Fucking Violence Of Love 8. The Air Was Thick With Smoke