Epica: Omega

Altijd al fan geweest van Epica, de Nederlandse female fronted metal band die symphonic metal van de beste kwaliteit brengt. De band ook diverse malen live gezien. Maar toch ben ik de laatste tijd wat afgehaakt: de sound op hun laatste twee albums en live optredens was mij iets te bombastisch, te snel, te hard geworden. Het moest allemaal sneller, grootser, ruwer, harder gaan en hun unieke sound was voor mij aan het teloorgaan. Dit is puur persoonlijk want de band heeft er een grote schare fans bijgewonnen en hun laatste twee albums werden door zowel publiek als metal magazines zeer goed onthaald. Toch wou ik zeker hun nieuwe (negende full album) beluisteren om te zien welke weg de band was ingeslagen. En tot mijn grote vreugde keert de band met ‘Omega’ toch weer wat terug naar zijn roots. Met nummers als ‘Abyss Of Time’, ‘The Skeleton Key’, ‘Seal Of Solomon’, ‘Gaia’ en ‘Code Of Life’ horen we weer sublieme symphonic metal waarbij de stem van Simone supergoed uit de verf komt, er leuke tempowisselingen zijn, de nodige grunts van Marc Jansen aan bod komen samen met de onvermijdelijke koorzangen en de geniale Oosterse invloeden zeer mooi in elkaar vloeien. Fans van het snellere en hardere werk zullen hun gading zeker vinden in ‘Kingdom Of Heaven, Part 3’ ( voor mij blijft ‘Part 1’ echter één van hun beste nummers), ‘Synergize’ en ‘Omega’. Op het rustige en ingetogen ‘Rivers’ laat Simone Simons nog maar eens haar enorme zangtalent blijken. Voor mij is ‘Omega’ één van de beter albums van de laatste tijd en met dit album sluit ik Epica weer in de armen. Absolute aanrader voor fans van female fronted metal en symphonic metal. Topband in het genre.

Bart Verlinde (85)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Alpha Antelidium 2. Abyss Of Time 3. The Skeleton Key 4. Seal Of Solomon 5. Gaia 6. Code Of Life 7. Freedom-The Wolves Within 8. Kingdom OF Heaven Part 3 9. Rivers 10. Synergize–Manic Manifest 11. Twilight Reverie 12. Omega