Empyrium: Uber Den Sternen

Dat Thomas Helm en Schwadorf meer dan bezige bijen zijn op muzikaal vlak getuigen de vele bands die ze met hun beiden bezetten: Schwadorf is gekend van Sun Of The Sleepless, Ewigheim en The Vision Bleak. Beide Duitse heerschappen spelen ook samen in Noekk en Empyrium. Grote fan zijnde van alle bands van deze muzikale duizendpoten en toptalenten is Empyrium toch mijn favoriete band. Het waren helaas zeven lange jaren wachten op een nieuw album van deze geniale band. Maar daarvoor zijn de fans absoluut beloond: ‘Uber Den Sternen’ is een absoluut meesterwerk geworden en zal in mening eindejaarslijstje meedingen naar een plaats in de top vijf. Empyrium slaagt er in om diverse genres zoals folk, klassieke muziek, melancholische metal, lichte doom, lichte black metal te vermengen tot een sublieme sound. De cleane zang van Thomas Helm past wondermooi bij hun muziek en doet bij momenten aan gregoriaans gezang denken, de lichte grunts van Schwadorf passen dan mooi bij de lichtere black metal uithalen. Op dit album keert de band wat terug naar zijn roots en zijn er wat meer lichte black metal invloeden te horen dan op hun vorige werk. Nummers individueel bespreken is afbreuk doen aan andere nummers en zal ik achterwege laten: ‘Uber Den Sternen’ is immers een absolute topplaat met acht geniale nummers. Het beluisteren van dit album is een vat vol emoties. Van sprookjesachtige momenten, tot ingetogen emotionele muziek om stil van te worden om dan over te gaan naar dreigender en agressievere uithalen: alles vloeit zo mooi in elkaar. Het is enkel aan de allergrootsten in muziekland weggelegd om zo een album te schrijven en te brengen want de productie is TOP. Prophecy heeft tal van goede bands bij hun label maar Empyrium is toch één van hun paradepaardjes. ‘Uber Den Sternen’ is één van de favoriete albums in mijn ondertussen erg omvangrijke collectie en dit wil dus zeggen: kopen, beste lezers, kopen!!!!!

Bart Verlinde (100)

Prophecy Productions

Tracklist : 1. The Three Flames Sapphire 2.A Lucid Towerbeckosn On The Hill Afar 3. The Oaken Throne 4. Moonrise 5. The Archer 6. The Wild Swans 7. In The Morning Mist 8. Uber Den Sternen