Jord: Sol

Jord is een atmospheric black metal project dat met ‘Sol’ een eerste creatie voorstelt. Jord (het Zweedse woord voor “aarde”) is een solo project van Jörgen Störm die sinds de jaren negentig ervaring op deed in tal van bands en projecten en dat in heel uitlopende muziekgenres. Zodoende voelde hij dat hij voldoende ervaring had opgedaan om met een compleet eigen project naar buiten te komen. Jord put voor zijn versie van atmospheric black metal uit de wel gekende vaatjes want ook blackgaze, post rock en post metal komen aan bod naast de heel furieuze en dreigende erupties black metal. Vernieuwend is de sound van Jord dus allerminst. Wel zorgt hij er voor dat de afwisseling tussen de furieuze erupties en de rustiger passages mooi worden gebracht zodat een genietbare luisterervaring ontstaat die zeven tracks lang niet verveelt. ‘Sol’ (het Zweedse woord voor “zon”) boeit dus wel van begin tot einde. Dat Jord heel wat inspiratie vind in de grootse natuur die hem omringt – hij woont ergens op een afgelegen plaats aan de rand van een groot woud – zorgt voor mooie kleurschakeringen in zijn sound. Met andere woorden: Jord heeft met ‘Sol’ een mooie stijloefening gemaakt die een hel pak fans van het (sub)genre zal weten te overtuigen. Zelf hadden we graag wat meer dreigende en in duisternis gehulde black metal erupties gehoord, maar we zijn uiteindelijk wel tevreden met het aangebodene.

Luc Ghyselen (80)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Ur Askan 2. Tidsresan 3. Genom Skog & Hav 4. Mother’s Way 5. Inget Liv Utan Dig 6. Ljus 7. Blad & Rot