Varang Nord: Pārķiuņa Uomurs

Varang Nord is een zeskoppige folk / pagan metalband uit Letland en is met ‘Pārķiuņa Uomurs’ (“Thunder’s Hammer”) toe aan een vierde album (als je debuut ‘Fire Of The North” uit 2014 meetelt als volwaardig album en niet als ep). Varang Nord brengt een mix van deathmetal riffs en grunts met vrouwelijke cleane zang en folkelementen waarbij de accordeon het grootste gedeelte verzorgt. Het tempo ligt doorgaans vrij hoog en er is steeds een opzwepende melodie aanwezig. Kortom folk / pagan metal zoals je het verwacht. Met ‘Pārķiuņa Uomurs’ weet de band zich te onderscheiden doordat elk nummer volledig in het Latgalian is, een dialect uit het oosten van Letland. Kortom we begrijpen er gene enen fuck van maar dat kan de pret niet drukken. We hebben het nu eenmaal in hoofdzaak voor melodie en ritme en op dat vlak weet Varang Nord ons zeker te bekoren. Blijkbaar is het album tekstueel een ode aan hun land waarbij zowel kracht als schoonheid van hun natuur wordt bezongen als de pracht van hun cultuur. We zijn geneigd hen op hun woord te geloven. Het album zit vol afwisseling en de drie kwartier vliegen voorbij. De gitaarriffs zijn catchy en vingervlug, de drums vol vuur, de accordeon heerst zonder té overheersen en de grunts zijn zwaar en grommend. Enkel afsluiter ‘Ceļš Da Sātai’ is geheel instrumentaal en rustig akoestisch. Komt het net doordat ze compleet in hun eigen taal zingen of omdat ze zo fier zijn op hun land maar één en ander klinkt alsof ze volledig in hun element zijn en zich niet geremd weten door het zingen in een taal die niet de hunne is. Op dat vlak vinden we wel vaker dat een band beter klinkt dan wanneer er vervallen wordt in cliché-uitdrukkingen omdat men een taal niet tot in de puntjes beheerst zoals de eigen moedertaal. We vinden het in die zin allerminst een beletsel dat het album in een Lets dialect is. Kortom, dit is een fijne plaat geworden voor iedereen die fan is van het folk / pagan genre. Niet dat we iets echt vernieuwend hebben ontwaard op ‘Pārķiuņa Uomurs’ maar dat is nu bepaald ook niet noodzakelijk op elk album.

K.H. (80)

Sliptrick Records

Tracklist: 1. Pi Tuoļim Krostym 2. Stuojīs! 3. Cīņis Gors 4. Pārķiuņa Uomurs 5. Dzeļža Ryuda 6. Svietņeica 7. Uperiešona 8. Syt Pa Seyi 9. Troļļs 10. Karaveiri 11. Ceļš Da Sātai