Tornekrone: Det Er Ingenting Annet

Met ‘Der Er Ingenting Annet’ maken wij kennis met Tornekrone, een Russisch atmospheric black metal project dat hier voor ongeveer vijfentwintig minuten muzikaal vertier zorgt als je natuurlijk van het (sub)genre houdt. De zes tracks werden eind vorig jaar al digitaal vrijgegeven, maar bij Northern Silence Productions dachten ze deze ep, of mini-album zo je wil, ook als blinkend schijfje zijn weg naar het grote publiek mag vinden. Of men echt een groot publiek zal kunnen vinden die warm wordt van het hier afgeleverde werk, betwijfelen we ten stelligste en dan niet alleen omdat atmospheric black metal maar een miniem deeltje is van een enorme diversiteit aan muziekstijlen en subgenres. We bedoelen maar dat ‘Det Er Ingenting Annet’ uiterst rauw klinkt en dan elkeen die hoopt op een mooie studio productie er hier alvast aan is voor de moeite. En net dat zorgt er ook voor dat ook wij meermaals de wenkbrauwen stevig hebben gefronst. Opener ‘Huset Mitt Er Et Steinslott’ bijvoorbeeld klinkt hier wel door de speakers, maar het is net of het eigenlijke geluid zich afspeelt in een paar kamers verder. Tijdens het instrumentale ‘Døde Vinterånd’ klinkt een ruis mee door heen het volledige nummer en tijdens ‘Hav Av Hat’ zijn we er van overtuigd dat Tornekrone nog een paar extra kamers verder is gegaan vooraleer aan de opnames te beginnen. We zijn halfweg wat betreft het aantal nummers en we hebben al meer ergernissen moeten doorstaan dan dat we eigenlijk willen. Helaas blijven ook de drie overige tracks in het voor ons althans zelfde bedje ziek. Spijtig, want zo kunnen we niet echt inschatten of we dit Tornekrone al dan niet wel echt kunnen smaken. Of je onze mening deelt, weten we niet, maar een ding staat vast: wie houdt van goed geproduceerde muziek, zal hier weinig, om niet te zeggen, niets aan vinden. En net elk klein accentje van een atmospheric black metal plaatje kan voor ons plus of minpunten betekenen. Helaas vermoeden we dat we vele accentjes niet hebben gehoord.

Luc Ghyselen (40)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Huset Mitt Er Et Steinslott 2. Døde Vinterånd 3. Hav Av Hat 4. Alt Er Dødt Her 5. Snart Skinner Solen Fra Oven 6. Er Endelig Slutt På Sorgen