Malist: Karst Relict

Met ‘Karst Relict’ is Malist, het solo black metal project van Ovfrost (Nick Kholodov, en je misschien ook bekend van doom / death metal gezelschap Bewailer), toe aan zijn derde werkstuk. Meteen ook een afsluiting van een trilogie die dus in 2019 van start ging met ‘In The Catacombs Of Time’ en zijn opvolger kende met ‘To Mantle The Rising Sun’ (2020). Wij, van MUSIKA, waren alvast zeer te spreken over beide vorige albums en moeten toegeven dat we ook met deze ‘Karst Relict’ op onze wenken worden bediend. Malist staat immers voor donkere en dreigende black metal met hier en daar wat atmosferische of melodieuze passages om het geheel boeiend te houden en voor extra variatie in de duisternis te zorgen. Dit derde werkstuk telt in ieder geval acht knap opgebouwde tracks die ons gemakkelijk van begin tot einde boeien. Voor dit derde album deed Ovfrost beroep op wat hulp. Zo zorgde Archais voor de teksten, en zorgden Daniel Oplachkin en Alexander Sarychev er voor dat de drum programmatie in goede banen werd geleid en uitgevoerd. Het eindresultaat is in ieder geval een ongeveer drie kwartier durende trip doorheen het leven van een naamloze held die ontdekt dat zijn koning het volk belazert en die dat met de dood bekoopt. Een mooi uitgangspunt als je ook nog in gedachten neemt dat het desbetreffend koninkrijk zich in een duistere grot bevindt. En als je dan dit fantasy verhaal kan omzetten op muziek die een pak luisteraars kan boeien, dan mag je spreken van een heel geslaagd artistiek geheel. ‘Karst Relict’ sluit, qua niveau, uitstraling, kracht en dreiging gemakkelijk aan op de twee vorige werkstukken, zodat wij alvast niets te klagen hebben. Missie volbracht en duidelijk geslaagd, zouden we stellen. Hopelijk is de inspiratie van Ovfrost hiermee niet ten einde en kunnen we later nog meer werk verwachten onder de naam Malist.

Luc Ghyselen (92)

Northern Silence Productions NSP 199

Tracklist: 1. Remaining Light 2. Satellite 3. Timeless Torch 4. A Way through Limbo 5. Lifeless Ease Of Nonbeing 6. Chthonic Trinity 7. Descent Into Ruin 8. Between The Worlds