Tribulation: Where The Gloom Becomes Sound

Het Zweedse Tribulation, opgestart in 2005, is er terug met een nieuw full-labum. ‘Where The Gloom Becomes Sound’ is het vijfde full-album van de band die een mix laat horen van death metal en gothic. Van zodra wij kennis maakten met dit viertal waren we eigenlijk verloren aan de sound van dit gezelschap dat zich langzaam ontwikkelde van bijna pure death metal naar een sound die veel toegankelijker werd door de invloeden uit gothic die de heren steevast op een prachtige manier in sound begonnen te verwerken. Met dit nieuwe werkstuk lijkt het alsof Tribulation wat verder terug grijpt in de tijd en terug de death metal elementen in hun sound heeft opgewaardeerd. Ook al omdat het gezelschap zich verdiepte in een wereld van magie en mythologie om hun teksten uit te distilleren. En toch zijn de pure gothic invloeden ook nu nog zeker van toepassing. Luister maar eens naar het door piano aangevoerde melancholische ‘Lethe’ dat weliswaar een kort instrumentaal tussenstukje vormt maar wel wonderwel past in het geheel. Over het algemeen kiest het viertal – Johannes Andersson (vocals, bass), Adam Zaars (gitaar), Jonathan Hultén (gitaar) en Oscar Leander (drums) – voor meer kracht en vooral voor een pak in duisternis gehulde dreiging. Of dit het beste werk is van het kwartet? Waarschijnlijk wel, al zijn wij uiteraard steeds benieuwd hoe dit zich zal vertalen op het podium, want Tribulation zorgt steevast voor een mooi uitgewerkte set waar death metal en gothic mooi samensmelten tot een bijna lugubere danspartij. Wij zijn ook benieuwd naar hoe het Tribulation zal vergaan nu Jonathan Hultén, die voor het leeuwendeel van het songschrijven in stond, de band heeft verlaten. Maar tot dan koesteren we ons met dit ‘Where The Gloom Becomes Sound’, een tien tracks tellend album die nog menig keer door onze huiskamer zal knallen. Echte uitschieters vonden we niet daar het hoge niveau hier het volledige album lang wordt aangehouden. Rest ons nog je te melden dat je één extra nummer (‘The Dampir, Pt. I’) krijgt indien je kiest voor limited cd mediabook en je twee extra nummers (‘The Damphir’ en ‘Månvisan’) krijgt als je voor Limited Deluxe lp artbook kiest. Welke versie je ook kiest: Tribulation heeft je waar voor je geld.

Luc Ghyselen (90)

Century Media

Tracklist: 1. In Remembrance 2. Hour of the Wolf 3. Leviathans 4. Dirge of a Dying Soul 5. Lethe 6. Daughter of the Djinn 7. Elementals 8. Inanna 9. Funeral Pyre 10. The Wilderness