Age Of Woe: Envenom

Het van oorsprong Zweedse Age Of Woe – opgestart in 2010 in Göthenborg, maar intussen actief met mensen uit zowel Zweden als Finland als Duitsland – is moeilijk in een bepaald muzikaal hokje te plaatsen al kan death metal misschien het best de lading dekken. Toch bevat hun sound steevast elementen uit doom, sludge, post metal tot punk. Verder zijn ook sociaal kritische teksten steeds een onderdeel van het totaal geluid van Age Of Woe. Dit is op het elf tracks tellende ‘Envenom’, het derde full-album ondertussen, niet anders. Dat we niet met alle ideeën in de wolken zijn waarmee Age Of Woe uitpakt is een feit. Een groot aantal muziekliefhebbers kunnen ons daarin immers volgen anders was Age Of Woe het absolute summun geweest met miljoenen fans. Opener ‘Inferno’ start met een immens dreigende sound vooraleer de heren daadwerkelijk krachtig en stevig van leer trekken. We gaan niet beweren dat we nooit iets beters hebben gehoord, maar voor zo’n track mag men ons gerust wakker maken. Ook ‘Ghosts Who Hunt Alone’ vinden we best oké, want deze track kent vele wisselingen in tempo en ritme en zorgt er zo voor dat onze aandacht niet verslapt. Het korte instrumentale ‘Förpestningen’ haalt de vaart, het tempo en de drive uit het album en zorgt ervoor dat onze aandacht weg glijdt. ‘Patriarch’, dat eerder doom en sludge gebuikt, probeert ons terug mee te krijgen, maar slaagt daar niet volledig in. Dan is het energieke en gedreven ‘A Feral Swarm’ meer ons ding zodat we ons weer verzoenen met Age Of Woe. Helaas is dat maar van korte duur, want het volgende korte instrumentale ‘Avgrunden’ haalt opnieuw de vaart uit het album en zo wordt onze aandacht weer weg getrokken. Die wordt opnieuw hersteld dankzij ‘The Twilight And The Dawn’, maar écht overtuigen doet het niet meer. ‘Storm’ trekt het ook niet volledig recht, al is ook deze track best een aangenaam en stevig werkstuk geworden. Met het super rustige instrumentale ‘Förtbittringen’ zijn we volledig bij “af”. Het titelnummer – waar sludge, doom en death metal samenspannen – trapt dan krachtig om zich heen en verzoent ons weer met Age Of Woe. Ook afsluiter ‘Ljungeld’ mag gehoord worden dankzij een knappe opbouw met verschillende tempo en ritme wisselingen. Maar uiteindelijk blijven we na afloop van deze ‘Envenom’ toch op onze honger zitten. We moeten wel toegeven dat de grote spelbreker de drie korte instrumentale stukjes zijn die ons helemaal niet kunnen bekoren en die zodoende ons waarderingscijfer sterk hebben beïnvloed.

Luc Ghyselen (65)

LifeForce Records LFR 202-2

Tracklist: 1. Inferno 2. Ghosts Who Hunt Alone 3. Förpestningen 4. Patriarch 5. A Feral Swarm 6. Avgrunden 7. The Twilight And The Dawn 8. Storm 9. Förbittringen 10. Envenom 11. Ljungeld