Dreamslain: Tales Of Knights And Distant Worlds

Dreamslain is een Noorse gezelschap dat sinds 2011 zijn visie op een mix van epic metal en progressive rock verkondigt. Het is nu niet zo dat de naam Dreamslain al een pak weerklank heeft, want de output van de band – Daniel Paulsen Figenschou (drums, backing vocals), Igor Jakobsen (gitaar, vocals) en Anna Loppacher (keyboards, backing vocals) – is nu ook weer niet zo groot te noemen, daar men eerder slechts een demo, een ep en een drietal singles op de markt bracht. Voor ons is dit een eerste echte kennismaking met de band: we hadden de naam al horen vallen, maar nog nooit iets gehoord van de band. We krijgen lang uitgesponnen nummers te horen – dat heb je wel meer in het segment epische songs – maar na een paar tracks raken we het spoor wat bijster wegens het feit dat de opbouw en de arrangementen van de nummers ons maar matig kunnen bekoren. Voeg daar de zware rauwe stem van Igor aan toe – zijn klankkleur bevalt ons allerminst – en je begrijpt dat we onze bedenkingen hebben bij deze ‘Tales Of Knights And Distant Worlds’. Verspreid over twee schijfjes ben je, als liefhebber van het (sub)genre en dan vooral van de band, zoet voor meer dan tachtig minuten. Ons kan het geheel maar heel matig bekoren, al komen er wel een aantal goede momenten langs, maar die zijn toch te schaars, naar onze smaak, om het geheel te redden. De instrumentale afsluiter, ‘In Memory Of Sister Rosetta Tharpe’ is een buitenbeentje en wordt opgedragen aan Sister Rosetta Tharpe, een Amerikaanse dame die uiterst succesvol was in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw met haar mis van gospel en blues. Maar waarom het nummer opgedragen is aan die dame is ons tot nu toe een raadsel, want blues of gospel is dit zeker niet en wij vinden ook niet zo dadelijk haar stijl in het nummer terug. Liefhebbers van lang uitgesponnen metal / rock nummers met een epische inslag en wat progressieve invloeden kunnen dit eerste full-album van Dreamslain een kansje geven. Toch raden wij u aan om eerst te luisteren vooraleer tot aankoop over te gaan.

Luc Ghyselen (60)

Independent Release

Tracklist: cd1: 1. He Who Rises In Force 2. Knights Of La Mancha 3. My Mask 4. The Fall Of The Elven Lord / cd2: 1. Cosmonautics 2. Ownership Denied 3. Shadow Warriors 4. Tale Of The Copper Guard 5. In Memory Of Sister Rosetta Tharpe