Shuulak: Rubedo

Het Nederlandse heavy metal ensemble Shuulak is er reeds sinds 2014. Met ‘Rubedo’ stelt de band ons zijn vierde ep voor. ‘Rubedo’ telt vijf tracks en lijkt ons een stap voorwaarts in vergelijking met de meest vorige ep (‘Citrinitas’). Het is net of de productie helderder klinkt en, vooral, lijkt het vijftal – Angelo Tower (drums), Eve Laetitia (gitaar), Bastiën Baron (vocals), Puck Wildschut (bass) en Ricardo Kroon (gitaar) – beter op elkaar ingespeeld. Nog steeds wijken ze niet af van het traditionele heavy metal sound. Dus krijg je een stevige, maar best wel soepel, basis van bass en drums waarop de riffs worden gebouwd. Voeg daar dan melodieuze gitaarsolo’s aan toe en vooral een goede krachtige stem en je verkrijgt mooie resultaten. En als het vijftal dan ook nog voor heel wat variatie zorgt in tempo’s, ritmes en kracht kan het echt niet meer stuk. Opener ‘Ancient Sins’ is een heel sterke binnenkomer die ervoor zorgt dat we met een big smile op ons gezicht rondlopen. ‘Scourge Of Aeons’ gaat op dit elan verder en daar zijn we echt wel blij mee. Het titelnummer volgt en is een kort stukje met gesproken tekst dat je eigenlijk als een intro kan beschouwen. Misschien was het toch beter om te openen met dit stukje. ‘The Azoth’ volgt en laat heel wat veranderingen in tempo, ritme en kracht noteren: kortom, een heel goed opgebouwde song. Het heel gevoelige ‘The Azoth II’ eindigt dit schijfje en is, naar onze smaak, een beetje een vreemde eend in de bijt. We vinden het wel een heel geslaagd nummer en vragen ons af wie voor de prachtige bijna gefluisterde vocalen heeft gezorgd. Nu mag dat coronabeestje toch stilletjes aan ophouden zodat we een pak bands terug live aan het werk kunnen zien en horen. Shuulak staat in ieder geval op ons verlanglijstje.

Luc Ghyselen (82)

Independent Release

Tracklist: 1. Ancient Sins 2. Scourge Of Aeons 3. Rubedo 4. The Azoth 5. The Azoth II