Frozen Soul: Crypt Of Ice

Frozen Soul is een Amerikanse death metal band die in 2018 werd opgestart. Na een demo (2019) en twee splits vind het vijftal – Samantha Mobley (bass), Michael Munday (gitaar), Chad Green (vocals), Matt Dennard (drums) en Chris Bonner (gitaar) – nu de tijd rijp om met een eerste full-album naar buiten te komen. Het tien tracks tellende ‘Crypt Of Ice’ is meteen onze kennismaking met dit kwintet. Zoals de titel van dit album eigenlijk al aan geeft, krijg je hier ijskoude death metal te verwerken. De eerste klanken van het het titelnummer, dat het album opent, zorgen er al voor dat je je in een ijskoude doodskelder waant waar een constante dreiging in ieder hoekje komt loeren. Denk een beetje aan Game Of Thrones wanneer de Night King aan zijn opmars begint. Maar ook eens de band echt ten volle invalt wordt je overvallen door een ijskoude dreiging. En daar passen de al even kille vocalen van Chad Green perfect bij. Het nummer zet meteen de toon voor wat een ijskoude, kille tocht door de donkere krochten van een indrukwekkende duisternis wordt. Steeds opnieuw weet het vijftal je te overweldigen door een kille ijskoude dreiging op te roepen die als een langzaam op je inwerkend gif je verstand en je bewegingen dwingt om te luisteren. Soms heel langzaam en eerder slepend beukend, dan weer energiek en vol overgave furieus door rammend, maar steeds uiterst krachtig weet Frozen Soul ons te overtuigen van hun kunnen. Naast dit allesvernietigend geweld gebruikt de band ook geluiden (waaronder het afslachten van een aantal personen) die je verder mee sleuren in een diepe duisternis waar geen plaats is voor een warmte en / of lichtbron. Dit alles wordt mooi verpakt in knap opgebouwde nummers waar, zoals eerder al gemeld, heel wat variatie in tempo en ritme te horen valt. Frozen Soul wordt dus als death metal band omschreven, al vinden we dat net iets te kort door de bocht, want wij horen ook heel wat invloeden uit doom opduiken en daar zijn wij alvast niet rouwig om. In iedere geval zorgt Frozen Soul ervoor dat dit debuutalbum er een is om in te lijsten: wij kijken er nu al naar uit om de band eens live aan het werk te zien (en te horen).

Luc Ghyselen (90)

Century Media

Tracklist: 1. Crypt Of Ice 2. Arctic Stranglehold 3. Hand Of Vengeance 4. Wraith Of Death 5. Merciless 6. Encased In Ice 7. Beat To Dust 8. Twist The Knife 9. Faceless Enemy 10. Gravedigger