Mike Tramp: Trampology

De naam Mike Tramp staat al jaren garant voor de betere muziek in het wereldje van de classic rock. De man is gekend als frontman bij White Lion en Freak Of Nature, maar ook solo heeft hij al het een en ander laten bewegen. Zijn eerste soloalbum ‘Capricorn’ kwam in 1997 uit en was de start van een ferme collectie waaruit nu geput werd om een best-of te maken. Er werden zestien nummers geselecteerd uit de eerder elf uitgebrachte schijven, aangevuld met vier nieuwe nummers. Door de huidige situatie was Mike even op zichzelf aangewezen, maar dit werd de inspiratiebron voor nieuw materiaal die hij naar eigen zeggen enkel voor zichzelf schreef. Het werd een mooie reis waarbij hij zichzelf (her)ontdekte, bewust werd vanwaar hij kwam en wat zijn inspiratie is. Hij omschrijft het als een muzikaal kladschrift als weerspiegeling van zijn verleden, heden en toekomst zoals hij zelf is. Direct bij de keel grijpen met de eerste noten, dat is altijd leuk. ‘Give It All You Got’ uit het album ‘Nomad’ (2015) slaagt daar prima in. Een mengeling van oud en nieuw materiaal brengt ons bij de eerste vlotte nieuwkomer ‘Ain’t Done Yet’, met erg knap gitaarwerk. De volgorde van nummers zorgt voor een continu onderhoudend album. Enkele rustige nummers op weg naar ‘Mr. Death’ van ‘Recovering The Wasted Years’ (2002). De intro doet me denken aan ‘Still Loving You’, maar eens drum en bas invallen, wordt het een compleet anders. Na de ballad ‘Mother’ krijgen we de tweede nieuwkomer ‘Take Me Away’, vlot door kabbelend in de gekende stijl. Op de vijftiende plaats vinden we opnieuw vers materiaal, de trage ballad ‘Every Time’. Uiteindelijk sluit een andere ballad ‘I’ll Never Be Young Again’ mooi af. De nieuwe nummers vallen niet erg op tussen de rest. Alles past vlotjes in elkaar. Opvallend door gans het album zijn de erg aangename vocale lijnen, die soms wat pittiger worden, maar telkens centraal voor een gepolijste sound zorgen. Telkens de heerlijke meezing vibes die een positief gevoel en het zorgeloos genieten in de hand werken. Een mooi gevarieerd aanbod van oudere nummers die, om de vijf tellen met nieuw materiaal gemengd worden, is een aanstekelijke manier om anderhalf uur te laten passeren alsof het de helft lijkt. Sommige lijken richting Bon Jovi te gaan, andere neigen naar Rolling Stones en nog andere naar ‘Roy Orbisson meets Bruce Springsteen meets Tom Petty’. Feit is dat ze telkens goed in elkaar zitten en vlotjes binnensijpelen. Ze veroorzaken geen ravage waarvan je achterover geslagen wordt, maar één voor één zijn het knappe classic rocknummers die boven het gemiddelde scoren. De volgorde zorgt dat uptempo en rustiger gemengd worden. Feit is dat de man in zijn carrière al een pak kleppers gemaakt heeft en deze na elkaar een indrukwekkende verzameling opleveren, die je niet alleen op dubbel cd maar ook op “180 g double gatefold black vinyl” kan aanschaffen.

Rocking Klingon (85)

Target Records

Tracks: 1. Give It All You Got 2. If I Live Tomorrow 3. More To Life 4. The Road 5. Ain’t Done Yet 6. Dead End Ride 7. Maybe Tomorrow 8. Mr. Death 9. Mother 10. Take Me Away 11. Cobblestone Street 12. Trust In Yourself 13. New Day 14. Bow And Obey 15. Every Time 16. Coming Home 17. Lay Down My Life For You 18. Better Off 19. The Way It Was Before 20. I’ll Never Be Young Again