Evergrey: Escape Of The Phoenix

Sinds 1995 timmert het Zweedse progressive power metal collectief Evergrey aan een muzikale carrière. In die periode werd de line-up al heel wat keer door elkaar geschud en gewijzigd zodat enkel vocalist / gitarist Tom S Englund er nu nog bij is van de originele line-up. Voor ‘Escape Of The Phoenix’, het twaalfde full-album voor Evergrey, laat hij zich omringen met Henrik Danhage (gitaar), Rikard Zander (keyboards), Jonas Ekdahl (drums) en Johan Niemann (bass), stuk voor stuk muzikanten die hun instrument als de beste beheersen. Het resultaat is een heel krachtig, maar tevens melodieus en prachtig album geworden dat een mooie aanvulling is op de discografie van de band en een mooi plaatsje mag opeisen in gelijk welke collectie waar progressive (power) metal centraal staat. Na ‘Hymns For The Broken’ (2014), ‘The Storm Within’ (2016) en ‘The Atlantic’ (2019) die samen een trilogie vormen, staat ‘Escape Of The Phoenix’ weer op zijn eentje. Evergrey is voor ons prachtig gecomponeerd en gearrangeerde muziek met verbluffend gitaarwerk, creatieve drumpatronen, stuwende basslijnen en de krachtige maar uiterst soepele stem van Tom S Englund die uit honderden te herkennen valt. En hier worden we vanaf opener ‘Forever Outsider’ op onze wenken bediend. In die mate zelfs dat we ons afvragen of Tom ooit een betere vocale prestatie heeft afgeleverd. Voeg daar dan de schitterende inventieve veranderingen in tempo, ritme en ja, ook kracht aan toe en je begrijpt dat we hier steeds benieuwd waren naar de volgende wending in de nummers. Elf nummers lang weet het kwintet ons te begeesteren, want naast de prachtige stem van Tom, zijn we al evenzeer tevreden over de machtige drumpatronen, de stuwende basslijnen, de spaarzaam gebruikte keyboards die voor passende accenten zorgen, de krachtige riffs en de inventieve superbe gitaarsolo’s die in elk nummer opnieuw opduiken. Dat James LaBrie (Dream Theater) nog een gastbijdrage levert tijdens ‘The Beholder’ is voor ons slechts een, zij het heel knappe en uitstekende, voetnoot, maar voor de Tom een soort van droom die uitkomt. Track na track weet Evergrey te overtuigen zodat we elf nummers lang, een klein uur lang, genieten van de samensmelting van kracht en melodie die Evergrey neer zet. Een favoriet nummer uitkiezen is voor ons onbegonnen werk en dat laten we dan ook mooi aan u zelf over. ‘Escape Of The Phoenix’, bevat alles wat ons hartje begeert op gebied van melodieuze kracht verpakt in prachtige nummers.

Luc Ghyselen (95)

AFM Records

Tracklist: 1. Forever Outsider 2. Where August Mourn 3. Stories 4. A Dandelion Cipher 5. The Beholder 6. In The Absence Of Sun 7. Eternal Nocturnal 8. Escape Of The Phoenix 9. You From You 10. Leaden Saints 11. Run