Einvigi: Sielulintu

‘Sielulintu’ is het debuut album van Einvigi, een Finse folk / post black metal band. Opgericht in 2014 door Petteri Granberg wou de band een sound creëren waarin de Finse mythologie gecombineerd werd met de roots van Finse metal en folk muziek. Toegegeven, het heeft zes jaar geduurd om tot een debuutalbum te komen maar het was zeker het wachten waard. Veel folk invloeden zijn niet echt te horen, wel een schitterende mix van post rock en lichtere black metal. Gezien de zang in het Fins is, begrijp je niets van de teksten en is het voor niet Finnen dus een raadsel waarover het gaat, maar wie maalt daarom bij zo een goede muziek. Vooral het atmosferische aspect van dit album is top. Dit hoor je al meteen op het openingsnummer ‘Soturin Uni’: een schitterende zweverige melodie, met toch een pittig ritme en mooie cleane zang en hier en daar wat lichte grunt. ‘Alttarille’ is dan een stuk steviger en hier zullen pure black metal fans meer van houden, maar toch horen we hier ook weer de mooie atmosferische stukken. ‘Noitajoki’ is dan eerder een meer lichtvoetig nummer met een leuke, wat opzwepende melodie. ‘Synty’ is dan een super nummer: blackgaze, shoegaze in de beste Alcest stijl. ‘Sielulintu’ is alweer zo een topnummer. Rustig begin om dan te versnellen en te verharden: voer voor fans van rustiger en zwaardere metal met top tempo – en zang wisselingen. Het laatste en tevens langste nummer eindigt zoals de cd begint: super. Shoegaze in samenwerking met post rock van de bovenste plank. Wat een mooi, rustiger nummer om dit zeer goede album te besluiten. Dit is simpelweg een debuutalbum van formaat waarmee deze Finnen zich direct positioneren bij de betere bands in het genre van de post black metal, blackgaze. Fans van Alcest zullen hiervan likkebaarden. Ook voer voor fans van Glare Of The Sun en King Apathy (het vroegere Thranenkind), al is die laatste band wel wat harder.

Bart Verlinde (88)

Inverse Records

Tracklist : 1. Soturin Uni 2. Alttarille 3. Noitajoki 4 . Synty 5. Sielulintu 6. Korven Yllä Tanssivat Taivaan Tullet