Lotan: Nihil Sacrum

Lotan is een nieuwe Deense melodic black metal band opgestart door Phillip Kaaber en Martin Rubini, die beiden al hun sporen verdienden bij Vanir. Voor live concerten worden ze bijgestaan door Lasse Guldbæk (Abscission, Vanir), Christian Haystack (Fall Of Pantheon, Ethereal Kingdoms) and Jon Smith (Ethereal Kingdoms). Met Nihil Sacrum levert Lotan eerste vijf tracks tellende ep af die ons best wel bevalt en … als we het mogen geloven, kunnen we later in 2021 nog meerdere ep’s verwachten. Lotan of Leviathan was / is voor de Hebreeuwen een zeemonster stammend uit de oertijd. Zo zou Leviathan koning van de vissen zijn, net zoals Ziz koning van de vogels is en Behemoth de koning van de zoogdieren. Volgens de Fenicische mythologie is Leviathan een grote kronkelende zeeslang, terwijl deze Deense variant gegarandeerd zorgt voor een heel stevig, niets ontziend black metal feestje. Vernieuwend is Lotan niet, maar hun sound, waar melodie gekoppeld wordt aan duistere en alles verterende kracht, vinden wij wel iets hebben. De nummers worden mooi opgebouwd en laten pakken energie en gedrevenheid horen die in een alles verpulverende agressieve kracht worden omgezet. Meteen een heel aardig visitekaartje en een leuke kennismaking met Lotan.

Luc Ghyselen (78)

Uprising UPR001

Tracklist: 1. Wolfpack 2. Acta Non Verba 3. Deus Mortuorum 4. Tenebrae subit 5. Pulvis et umbra sumus