Kabbalah: The Omen

Kabbalah is een uit de buurt van Pamplona dames trio dat ontstond uit de as van Las Culebras, een heel lokale band. De dames in kwestie – Carmen Espejo (drums, vocals), Marga Malaria (bass, vocals) en Alba DDU (gitaar, vocals) – timmert ondertussen mooi aan een knappe discografie die eerst uit drie ep’s bestond: ‘Kabbalah’, ‘Primitive Stone’ en ‘Revelations’) vooraleer de dames zich aan een full-album waagden. ‘Spectral Ascent’ kwam er aan in 2017 en Kabbalah deed toch wel wat stof opwaaien. Zeker in middens van occult rock / hard rock / doom / psychedelica. Met ‘The Omen’ gaan ze op de ingeslagen weg verder en het mag dan ook geen verbazing wekken dat Ripple Music de band middels hun sublabel Rebel Waves Records de band tekende. ‘The Omen’ telt slecht acht tracks, maar die vervelen geen seconde en na afloop van een eerste volledige tour van het album, druk je spontaan op de herhalingstoets. Hard rock, occult rock en doom staan centraal, terwijl je het geheel soms mag overgieten met een heel lichte toets aan psychedelica. Denk vooral aan Black Sabbath of Coven. We lazen ergens het volgende over Kabbalah: “… a doo wop era girl group doing Black Sabbath … sharing the same shrine as Pentagram. …”, en we moeten eerlijk bekennen dat we de sound van Kabbalah echt niet beter kunnen omschrijven. Lome, trage doom dus overgoten met drie engelen stemmen zorgen er acht nummer lang voor dat we een krop in de keel krijgen als we willen hebben over de pracht van de vocalen, maar tevens treft de sound van het drietal ons diep en haalt het onze meest duistere occulte gedachten naar boven. Misschien wel van een contradictie gesproken, maar een die wel enorm goed werkt bij ons. Geen van de nummers valt uit de toon en als wij er eentje moeten ui pikken als onze favoriet, kiezen we steevast voor ‘The Ritual’, waar het slome, slepende geluid perfect wordt neergezet en waar de drie stemmen je tot in het diepste van je ziel weten te raken middens mooie verbluffende samenzang. Voeg daar de krachtige en knappe riffs aan toe en je verkrijgt een nummer waar wij alvast meer dan onze hoed voor afnemen. We willen je enkel nog meegeven dat Kabbalah zeker niet vernieuwend klinkt, maar elk van de acht tracks is een schot in de roos en zorgt voor een immens aangenaam, donker en krachtig stukje luisterplezier met engelen stemmen als extra-tje. Wie haalt dit trio naar een podium bij ons in de buurt?

Luc Ghyselen (90)

Rebel Waves Records

Tracklist: 1. Stigmatized 2. Ceibas 3. Night Comes Near 4. The Ritual 5. Lamentations 6. Labyrinth 7. Duna 8. Liturgy