Blue Öyster Cult: Live At Rock Of Ages Festival 2016

Het Amerikaanse Blue Öyster Cult ontstond in 1967 en is een band die in het thuisland heel groot werd. Op het Europese vasteland telt de band natuurlijk ook zijn aanhangers, maar die zijn bijlange niet zo talrijke als in hun thuisland. Blue Öyster Cult staat voor een mix van classic rock, hard rock, progressive rock en acid rock overgoten met een stevige psychedelische saus. Een opvallend accent bij Blue Öyster Cult is het veelvuldig gebruik van samenzang, een voordeel natuurlijk als de band zelf over een paar knappe vocalisten beschikt die allen een deel van de lead vocals voor hun rekening nemen. De band kende vrij grote successen waarvan vooral ‘(Don’t Fear) The Reaper’ bij elke rechtgeaarde rockliefhebber wel belletjes zal doen rinkelen. In 2016 zorgde de band voor dit concert tijdens het Duitse Rock Of Ages Festival. De band had tegen dan een ruime selectie aan songs opgebouwd die je kan terugvinden op veertien studio-albums waarvan ‘Curse Of The Hidden Mirror’ (2001) toen het meest recente was. Dat weerhield de band er alvast niet van om voor een soort van “best of” te zorgen dat het toen aanwezige publiek enorm wist te waarderen. En … dat de band toen nog steeds in goede conditie verkeerde, kan je nu nogmaals natrekken. Zonder dat Blue Öyster Cult voor ons tot de absolute toppers behoort, moeten we toch toegeven dat deze elf tracks durende live registratie ons wel bevalt. Dat we dan extra gecharmeerd worden door hits als ‘Burnin’ For You’, ‘Hravest Moon’, ‘Godzilla’ en het reeds eerder genoemde ‘(Don’t Fear) The Reaper’ spreekt eigenlijk voor zich, maar ook de overige tracks zijn de moeite waard om nog eens gehoord te worden. Een ding staat vast: in 2016 zorgde Blue Öyster Cult nog steeds voor heel knappe concerten waar een pak bands nog een goed stuk van kunnen leren.

Luc Ghyselen (80)

Frontiers Records FRCDVD 1079

Tracklist: 1. This Ain’t The Summer Of Love 2. Golden Age Of Leather 3. Burnin’ For You 4. Od’d On Life Itself 5. Harvest Moon 6. Me 262 7. Buck’s Boogie 8. Lips In The Hills 9. Then Came The Last Days Of May 10.Godzilla 11. (Don’t Fear) The Reaper