Old Growth: Mossweaver

Animisme en sjamanisme zijn hip in het black metal wereldje. Denk maar aan bands als Myrkur, Botanist en in de marge Heilung en Wardruna. Deze nichescene heeft er met het Duitse Old Growth een nieuwe vertegenwoordiger bij. Het éénmansproject van Shaman Animist (what’s in a name) doet dat ook met een heel eigen invulling. Atmosferische, intieme partijen die dwepen met post-rock en shoegaze dragen de boodschap van de muziek, met her en der een explosie van black metal geweld. De Duitse stijl is erg hoorbaar in de ritmegitaren, die vaak ook een vrij hoog DSBM gehalte hebben en het topos van veelvuldig cymbaal- en tremolowerk in ere houden. De leadgitaar en de ritmes op zich gooien het dan weer over een iets modernere boeg met meer dan een hint van post-black metal. Animist is zeker niet bang om met de black metal clichés te breken en er een hippe cleane gitaar tussen te smijten, bijvoorbeeld op ‘Queen Of The Woodland Realm’. Deze mix komt een beetje als een verrassing en op opener ‘Old Growth’ is het nog een beetje zoeken naar de leesbaarheid van het geheel. De vocals gaan redelijk verloren en het doet me nogal denken aan Gotmoor op die ijzig snelle stukken, maar gaandeweg komen deze elementen meer tot harmonie en op ‘The Seedling’ heeft de blend haar perfectie bereikt. Hoewel het album conceptueel veel minder slaagt in het animistische opzet dan bijvoorbeeld Botanist (met als uitzondering het instrumentale ‘Call Of The Night Spirit’, dat met klavecimbel duidelijk door laatstgenoemde geïnspireerd is), is ‘Mossweaver’ met zeven lange – maar niet langdradige – een heel degelijk atmosferisch (post-)black metal album geworden dat zeker in de smaak zal vallen bij adepten van Unreqvited of de “Church of Harakiri”: Harakiri For The Sky, Karg, Anomalie…

Sam Bruynooghe (79)

Supreme Chaos Records SCR 076

Tracklist: 1. Old Growth 2. Oakenheart 3. Red Clouds 4. The Seedling 5. Queen Of The Woodland Realm 6. Call Of The Night Spirit 7. Altar Of Wisdom.