Karg: Resilienz (ep)

Het Oostenrijkse soloproject van Harakiri For The Sky’s zanger heeft in dit vervloekte jaar niet enkel een album ‘Traktat’ uitgebracht (de review konden jullie hier lezen), maar ook de ep ‘Resilienz’. Gezien het hoge angststoornis-gehalte van Karg hoeft dat niet te verwonderen in tijden waarin ongeziene muzikale en gezondheidscrisis zich aan elkaar naaien. Helaas is het natuurlijk niet zo dat je gewoon twee keer dezelfde muziek kan produceren omdat de omringende omstandigheden nog dezelfde zijn. De grootste kritiek op het verder erg degelijke album ‘Traktat’ was dat men het na één nummer wel had gehoord, en met ‘Resilienz’ worden hier zonder aanwijsbare reden gewoon nog twee nummers aan gebreid. Moest ik het niet zo oninteressant vinden, zou ik J.J.’s hele oeuvre herbeluisteren, want het klinkt echt alsof de twee tracks, ‘Abbitte’ en ‘Lorazepam’, al eens eerder op een album “prijkten”. De tracks hebben eerder steekkaartwaarde dan meerwaarde, dit is Karg ten voeten uit: high-pitched tremologitaren en getormenteerd gekrijs die post-rock en depressive black metal à la Lifelover verenigen. Niemand zit te wachten op een zoveelste herhaling van hetzelfde concept, hoe goed het ook moge zijn. Men zou perfect een volledige dag kunnen besteden aan het beluisteren van Karg‘s oeuvre en het gevoel hebben dat men net naar één heel lang nummer geluisterd heeft. Deze bron is opgedroogd vrees ik, als Karg relevant wil blijven moet J.J. zichzelf dringend heruitvinden. Misschien dat HFTS’s omschakeling naar een meer shoegaze sound daar het goede voorbeeld in kan geven.

Sam Bruynooghe (40)

Art Of Propaganda

Tracklist: 1. Abbitte 2. Lorazepam