Winterage: The Inheritance Of Beaty

Het Italiaanse Winterage bestaat al sedert 2008 maar het duurde tot 2015 tot het gezelschap hun debuut ‘The Harmonic Passage’ uitbrachten. Dat ze niet over een nacht ijs gaan is duidelijk, want na zes jaar zijn ze terug met hun opvolger, een krachtig symfonisch metalalbum met sterke invloeden van Ierse folk. De traditionele klassieke rockinstrumenten werden met een volledig orkest en koor tijdens het opnameproces bijgestaan. Meer dan vijftig mensen namen deel, waaronder Tommy Talamanca (Sadist), Roberto Tiranti (Labyrinth) en Vito Lo Re (Rhapsody Of Fire). Simone Coen nam het mixen voor zijn rekening, Jacob Hansen (Amaranthe, Apocalypse) het masteren van de schijf. De line-up kreeg een knauw na het verlaten van originele leden gitarist Riccardo Gisotti en keyboardspeler Dario Gisotti. Achter de microfoon vinden we Daniele Barbarossa, violist Gabriele Boschi, gitarist Gianmarco Bambini, bassist Matteo Serlenga en drummer Luca Ghiglione. In het nieuwe album zorgt de nieuwe bezetting voor aandacht voor detail en verfijning. Hiervoor zorgen veel variatie en vaak verrassende composities voor. Het begint feeëriek en mysterieus met ‘Overture’, dat naadloos overgaat in een ferme brok energie. Het titelnummer ‘The Inheritance Of Beauty’ vervolgt dus met hardere elementen van de symfonische power metal. Het geeft een zicht op wat we mogen verwachten. Flitsend gitaarwerk, hoge vocalen en theatrale composities, kortom een explosieve mix aan genres. Denk aan een bombastisch arrangement met veel symfonische omlijsting en achtergrondkoren. Waar ‘Of Heroes And Wonders’ enkele snelheidsrecords probeert te breken, slaagt ‘The Wisdom Of Us’ erin om met een pak meer agressie te starten. Een gepolijste viool strijkt alles mooi effen. De sfeervolle intro van ‘The Muteneers’ brengt rust en Daniele brengt met zijn specifieke zanglijnen een folkachtige en fantasierijke sfeer. De samenzang in ‘Orpheus An Eurydice’ zorgen voor vingervlug gitaarwerk op een dubbele basdrum. De viool zorgt voor het luchtige kantje en zorgt tevens dat het nummer een musical injectie krijgt. ‘Chain Of Heaven’ zorgt voor pakken energieke riffs in een variërend ritme van ontspannend tot extreem snel. ‘La Morte Di Veneri’ zorgt voor een rustpunt, waar de vocalen rijkelijk de hoogste toppen gaan opzoeken. Na ‘Oblivion Day’ krijgen we als afsluiter ‘The Amazing Toymaker’ van, jawel, zeventien minuten. Het nummer is een album op zichzelf, want het is een mooie finale waar alles nog eens inzit. Winterage zorgde voor een gevarieerde trip naar de schoonheid van symfonische power metal. Verwacht verschillende mannelijke en vrouwelijke opera vocalen die zowel de hoogtes als de dieptes niet vrezen, zowel in het Engels als in het Italiaans, zowel solo als met achtergrondkoor. Je moet ervoor zijn, want sommigen zullen het niets vinden, anderen zullen er gewoonweg van achterover vallen. De grote rode draad van viool komt telkens terug en stikt de nummers mooi aan elkaar, maar ook cello’s, contrabas, accordeon, bazoeki en fluit zijn slechts een deel van de gebruikte instrumenten. Laat je een uurtje zweven, je zal niet ontgoocheld zijn.

Rocking Klingon (80)

Scarlet Records

Tracklist: 1. Ouverture 2. The Inheritance Of Beauty 3. The Wisdom Of Us 4. Of Heroes And Wonders 5. The Mutineers 6. Orpheus And Eurydice 7. Chain Of Heaven 8. La Morte Di Venere 9. Oblivion Day 10. The Amazing Toymaker