Fortíð: World Serpent

Achter de naam Fortíð schuilt zich de multi-instrumentalist Einar Eldur Thorberg. De eerste drie albums van dit in 2002 opgestarte project waren immers complete solo-werkstukken. Later, hij verhuisde ondertussen naar Noorwegen werd Fortíð een full-band. Met ‘Pagan Prophecies’ en ‘9’ werd de discografie van Fortíð uitgebreid zodat men met ‘World Serpent’ aan het zesde full-album is gekomen. Ook achter dit werkstuk zit een hele visie. Neem nu enkel de titel, ‘World Serpent’: die haalt Einar natuurlijk uit de Noorse mythologie waar de Midgaardslang immers zo lang is dat die de hele wereld kan omvatten. Meteen ook het begin en het einde van één cyclus, want na elk einde van een bepaalde cyclus start er een nieuwe. Ook dit zit verwerkt in ‘World Serpent’ want dit tien tracks tellend album laat zich opdelen in twee delen. De nummers één tot en met vijf laten eerder een mix horen van thrash metal en black metal die de aparte stem van Einar perfect weet te ondersteunen in krachtige, gedreven en energiek klinkende nummers die in Noorwegen werden opgenomen. Alhoewel, de instrumentale opener, ‘AI 2020’, is een nummer dat perfect op de soundtrack van de reeks “Vikings” zou kunnen (iets wat je ook kan stellen van het instrumentale einde op dit album, ‘Last Line Of Defence’). Daarna neemt de band dus eigenlijk over en verkrijg je de energieke, gedreven en krachtige sound te horen waar Fortíð voor staat. Vanaf ‘Son Of A Barren Land’ kreeg je een tweede deel te horen. Thrash metal wordt hier vervangen door death metal die dan samen met black metal de dienst uitmaakt. Einar was ondertussen ook opnieuw verhuisd naar zijn thuisland Ijsland en die laatste vijf tracks werden opgenomen met enkel drummer Kristján Einar Guðmundsson als begeleider. Eigenlijk doen die op gebied van intensiteit niet onder voor de eerste vijf tracks zodat een homogeen geheel ontstaat die we het best in het vakje pagan metal kunnen onderbrengen. Kracht, melodie, duisternis, agressie, kilte, energie: het zit allemaal mooi vervat in een feilloos geheel dat van begin tot einde weet te boeien zonder dat onze aandacht de kans kreeg om ook maar even te verslappen. Al die ingrediënten komen in verschillende graduaties aan bod, terwijl men ook speelt met verschillende tempo’s en ritmes. Meer hebben wij alvast niet nodig om dit album een hoge plaats te geven op ons eindejaarslijstje. We vragen ons dan ook af of we Fortíð ook live aan het werk kunnen zien en horen nu Einar zich opnieuw in zijn thuisland heeft afgezonderd.

Luc Ghyselen (96)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. Ai 2020 2. The True Awakening 3. Controlled Patterned Mental Process 4. Insignificant Is The Wormking’s Throne 5. Suppressed Opposition 6. Son Of A Barren Land 7. Pandemic 8. Beyond The Grips Of Odium 9. Perfect Annihilation 10. Last Line Of Defence