Dendera: Part Two: Reborn Into Darkness (ep)

Het Britse Dendera werd in Portsmouth in 2007 opgestart. De band timmert dus al een tijdje aan de weg van een muzikale carrière. Bij ons, of althans op de bureaus van MUSIKA, is deze melodic heavy metal niet zo bekend. Toch hebben de heren al een mooie discografie opgebouwd met twee ep’s en twee full-albums zodat deze ‘Part Two: Reborn Into Darkness’ het vijfde werkstuk is. Wij maken dus nu pas kennis met Dendera. De nieuwe ep telt vijf tracks. Opener ‘Insurrection’ mag je als intro beschouwen en is puur instrumentaal. Het is dus pas vanaf ‘The Void’ dat je echt kennis maakt met dit gezelschap. De heren geven er meteen een stevige lap op middels krachtige drumroffels, stevige gitaarriffs en krachtige vocalen. Die laatsten worden ook nog eens ondersteund door kloeke backing vocals. ‘The End Of Days’ krijgt ons inziens nog extra injectie van kracht aangevuld met een stuk dreiging. Ligt dit aan de stuwende basslijnen die hoor overduidelijk te horen zijn? Of is gastvocalist Tom Barber (Chelsea Grin) de voornaamste plus factor? In ieder geval is dit een track die we weten te smaken, terwijl ook en heel snedige gitaarsolo opduikt om nog wat extra puntjes te scoren. ‘Endless Suffering’ gaat op dit elan door: we krijgen een krachtige riff, een ratelende bass en een stevig drumbeat aangeboden. De vocals doen het weer goed en krijgen dus extra versterking wanneer men dat nodig acht. Ook hier krijgen we een gast te horen, dit keer in de persoon van gitarist Tommy Johannson (Sabaton): onnodig dus te zeggen dat het gitaarwerk dik in orde is en dat je een heel melodieuze solo te horen krijgt. Ook het afsluitende ‘Reborn’ krijgt een extra gast. Dit keer is het vocalist CJ McMahon (Thy Art Is Murder) die zijn opwachting maakt. Zijn rauwe stem zorgt voor extra dreiging en kracht en staat eigenlijk in schril contrast met de heel melodieuze knappe gitaarsolo in deze track, terwijl ook Dendera vocalist Ashley Edison zich van zijn meest melodieuze kant laat horen. Samengeteld kunnen we dus bevestigen dat Dendera wel degelijk voor een heel intens werkstukje heeft gezorgd dat voor heel wat luisterplezier kan zorgen. “Absolute top” of “sub top” willen we dit zeker niet noemen, maar bovenaan de grote groep middenmotors, daar willen we de heren wel een plaatsje geven.

Luc Ghyselen (85)

Independent Release

Tracklist: 1. Insurrection 2. The Void 3. The End Of Days 4. Endless Suffering 5. Reborn