Dark Tranquillity: Moment

Dark Traquillity, één van de beste live bands die ik al ooit gezien heb. Tijdens hun laatste bezoek aan België vloog het dak van Biebob er bijna af. Als één van de beste bands van de Göteborg scene (Zweden), waar ook In Flames en At The Gates toe behoren, speelt deze band al sinds 1989 melodic death metal van de bovenste plank. ‘Moment’ is ondertussen al hun twaalfde album. Zoals veel van deze bands was de zang aanvankelijk grunt maar geleidelijk aan voegden veel bands ook cleane zang toe, nog steeds in combinatie met grunts. Ook Dark Tranquillity kon hier niet achterblijven, zij het dat zij dit rijkelijk laat deden: pas op hun voorlaatste album ‘Atoma’ konden we meerdere nummers horen waar Mikael Stanne, zanger en oprichter van de band , zijn zang afwisselde van clean naar grunt. Op ‘Moment’ gaat deze evolutie verder en ik kan dat alleen maar toejuichen. De man zingt gewoonweg geweldig en wisselt moeiteloos van hevige grunts over naar supermooie cleane zang: dit is enkel voor de grootste zangers weggelegd en hier mag hij zeker in het rijtje van Joans Renske (Katatonia) en Mikael Akerfeldt (Opeth) geplaatst worden. Laat de man dan nog gigantische uitstraling hebben op een podium en je hebt een topper zanger / frontman. Zonder corona hadden we de band kunnen bewonderen op Alcatraz, want de band is meer dan de zanger alleen, de andere bandleden zijn stuk voor stuk topmuzikanten. Genoeg over de band. Nu over ‘Moment’. Welnu, ik heb die plaat al grijsgedraaid. Voor mij de beste melodic death metal plaat van het laatste jaar. Op ‘Phantom Days’ draait de band de gas al direct open maar wel met een heel leuke aanstekelijke melodie . Het tweede en derde nummer zijn voer voor de oude fans: sterke melodic death metal. Maar dan begint dit album voor mij pas open te bloeien met het wondermooie ‘The Dark Unbroken’ waar we voor het eerst de fenomenale cleane zang van Mikael Stanne horen. Gevolgd door het a typsiche ‘Remain In The Unknown’, in ware Katatonia stijl: schitterend gewoonweg!! En dit gaat zo verder op ‘Standstill’. Op ‘Ego Deception’ gaat het tempo weer serieus de hoogte in met agressieve grunts, snelle riffs om dan ineens te vertragen en weer die super cleane zang te horen: wat een klasbakken die Zweden. Verder onthoud ik nog het laatste nummer, ‘In Truth Divided’: een ingetogen, emotioneel nummer, schitterend gezongen (alweer). Wat een afsluiter. Voor mij is ‘Moment’ één van de beste albums van deze Zweedse topband (toegegeven: ik ken ze niet allemaal) en het toevoegen van meer cleane zang geeft deze band een serieuze opwaardering van hun al steengoede muziek. Kopen die handel!!!

Bart Verlinde ( 100)

Century Media

Tracklist: 1. Phantom Days 2 .Transient 3. Identical To None 4. The Dark Unbroken 5. Remain In The Unknown 6. Standstill 7. Ego Deception 8. A Drawn Out Exit 9. Eyes Of The World 10. Failstate 11. Empires Lost To Time 12. In Truth Divided