Scard: Rusted Lock

Scard is een dark ambient / industrial solo project dat een mix vormt van donkere klankentapijtjes gekruid met de nodige noise elementen die de haren op je armen doen recht komen van pure angst. Met ‘Rusted Lock’ brengt Scard een experimentele parel uit waar elk elementen uit de diepste duisternis uit de doeken wordt gedaan. Geen gemakkelijk brokje vlees om te verorberen, maar zij die houden van geheimzinnigheid, spookachtige taferelen die uiteindelijk resulteren in nachtmerries die je doen baden in het angstzweet zullen zich hier zeker kunnen in vinden. We zeiden het al, Scard biedt je geen gemakkelijke brokjes vlees aan, dat begint al met een op oorverdovende noise klanken gedreven ‘Polluted And Barren’, een meer dan zeven minuten lang huzarenstuk dat zodanig intens op je onderbewustzijn inwerkt, dat je eens onder hypnose gebracht in een diepe, donkere, trance terecht komt. Naast instrumentale mysterieuze puzzelstukken samenvoegen, komt er soms een spoken word uit diezelfde duisternis. Of is het eerder een akelig geschreeuw dat je tot waanzin drijft. Of eerder een grafstem die ervoor zorgt dat je met de krop in de keel je demonen strak in de ogen kijkt. Alles wordt uit de kast gehaald om de aanhoorder te confronteren met zijn meest waanzinnige angsten. Duivelse geluiden die je zo zou kunnen terugvinden in gelijk welke horror film die je op het puntje van je stoel laat zitten rillen van pure angst. Het meest opmerkelijk is dat voortdurende schipperen en variëren tussen die uiteenlopende elementen. Op een – we wikken ons woorden – ingetogen wijze of eerder door verschroeiend en oorverdovende je hersenpan bewerken: het is er allemaal bij. Angst, vertwijfeling en pure waanzin is de zwarte draad doorheen deze schijf. Of dat nu is door middel van ‘Dancing With Rot’ of ‘Silence Is God’. Scard haalt steeds diezelfde ingrediënten naar boven, en toch verveel je u niet door die voornoemde hypnotiserende inwerking, en de enorme variatie aan instrumentale en vocale klankentapijtjes geen seconde. Er wordt je ook geen rust gegund want de ene verschroeiend hete vuurpijl heeft maar net je hart doorklieft, of daar is Scard al met een andere angstaanjagende mokerslag die in je gezicht ontploft. Naast black, industrial en death invloeden komen ook doom elementen naar boven drijven zoals bij ‘Graveyard Dirt’, een song die lijkt te komen uit de diepste grafkelders. Een plaats waar doden terug tot leven wordt gewekt. Daaruit blijkt dat ‘Rusted Lock’ een zeer filmische plaat is, want met de ogen gesloten haal je u prompt de meest afgrijselijke beelden voor de geest, zonder dat daar geestverruimende pilletjes aan te pas komen. Scard houdt blijkbaar enorm van dat experimenteren met duisternis, en die grenzen aftasten die de mensheid tot pure waanzin drijft. Dat zet hij over de hele lijn verder in de verf op al even verschroeiende songs als ‘Withered Prey’ waar voornoemde doom elementen weer de kop komt opsteken. Tot ‘Fire In The Veins’ en Tainted And Estranged’ waarmee de plaat wordt afgesloten zoals ze was begonnen. Gedrenkt in veel duistere badjes van pure waanzin.

Erik van Damme (80)

Scry Recordings

Tracklist: 1. Polluted And Barren 2. Dancing With Rot 3. Impenetrable Will 4. Silence Of God 5. Graveyard Dirt 6. Withered Prey 7. Fire In The Veins 8. Tainted And Estranged