Autumnblaze: Welkin Shores Burning

Nu en dan eens wat aangename, rustige muziek, waar je na de vele uren metalgeweld en de vaak drukke dagtaak en het soms hectische leven of (zoals nu) wat somberder tijden eens nood kan aan hebben: dat kan altijd deugd doen om eens te onthaasten of meer “zen” te worden. Welnu, het nieuwe album van Autumnblaze is hier de perfecte plaat voor. Deze band uit Illingen, Duitsland, werd opgericht in 1996 en heeft dus al menige albums op zijn conto. ‘Welkin Shores Burning’ is immers het achtste opus. Hun vorige werk werd bestempeld als een mix van gothic, post black metal en doom. Daar is op hun nieuwste cd niet veel van te horen. Wel een heerlijke sliert van mooie, atmosferische melodieuze post rock nummers om bij weg te dromen. En zoals dit genre dit vraagt, horen we een heel goede zang, emotioneel waar nodig, iets krachtiger op andere momenten. Ondanks de rustige aard van dit album verveelt het echter geen seconde en dat is een teken van zeer goede kwaliteit van de nummers. Sound en productie zijn onberispelijk. Dit is heerlijke, rustige luistermuziek, niet meer, niet minder. Eigenlijk geen metal maar wie maalt daarom. Gewoonweg zeer toegankelijke, mooie muziek die door een groot publiek (lees: ook niet metalfans) zal gesmaakt worden. Een must voor fans van o.a. Árstíðir, Blackfield of de latere Anathema.

Bart Verlinde (83)

Argonauta Records

Tracklist : 1. Welkin 2. Planets 3. Explosions 4. One Breath 5. The Burning Sea 6. Leaders 7. Autumns Wings , Behold 8. Flamedoves 9. Shore