Soulburn: Noa’s D’ark

De geschiedenis van Soulburn weeft zich samen met Asphyx en dat komt vooral wegens het feit dat Bob Bagchus beide bands hielp opstarten. Als we ons echt richten op Soulburn alleen, zien we dat de naam Soulburn opduikt tussen 1996 en 1999 (een periode waar de band voor een demo en een full-album zorgde), en dan opnieuw vanaf 2014. Soulburn staat voor een mix van doom, death metal en black metal. Met ‘Noa’s D’ark’ is de band aan een nieuw, derde, hoofdstuk toe sinds de heropstart. Het werkstuk telt tien tracks – wie er vlug bij is krijgt er nog de twee nummers van de ‘Carpe Noctem’ ep uit 2018 – die precies weergeven wat de band beloofd: een knappe mix van doom, death metal en black metal. De redelijke lange – iets meer dan zeven minuten – opener ‘The Morgue Of Hope’ vat het eigenlijk al mooi samen in een en hetzelfde nummer. Een dreigende openingsfase die ons aan doom doet denken ontplooit zich langzaam met extra kracht en tempo om uiteindelijk energiek, gedreven en dreigend te baden in duisternis. Meteen een opener waar de huidige line-up – Twan van Geel (vocals, bass), Eric Daniels (gitaar), Remco Kreft (gitaar) en Marc Verhaar (drums) – van Soulburn de lat hoog heeft gelegd. Het heel gedreven en energiek gebrachte ‘Noah’s Dark’ zorgt ervoor dat het hoge niveau gehandhaafd blijft. De heren spelen wat met melodieën, tempo en kracht en dat bevalt ons eigenlijk wel. En eigenlijk is de toon daarmee gezet voor het volledige album want de heren doen nergens toegevingen op gebied van niveau. Waar ze wel mee spelen is met kracht, ritme, tempo, energie, gedrevenheid, melodie, dreiging en duisternis zodat er een knap opgebouwd album ontstaat waar je aandacht zo goed als geen kans heeft om te ontsnappen en die bol staat van knappe wendingen die voor de nodige variatie zorgen. Wij zijn alvast overtuigd dat deze ‘Noa’s D’ark’ die, heel zeker weten, de fans van de band zal plezieren. We willen ook nog even aanstippen dat alle instrumenten mooi te horen zijn in de mix en dat Twan zich zelfs heel even waagt aan zang met cleane stem. Kortom, een heel geslaagd werkstuk van dit viertal die dit album zo vlug mogelijk ook live wil voorstellen aan het publiek. En ook daar kijken wij al naar uit.

Luc Ghyselen (90)

Century Media

Tracklist: 1. The Morgue Of Hope 2. Noah’s Dark 3. Tempter Ov The White Light 4. Anarchrist 5. Shrines Of Apathy 6. Assailed By Cosmic Lightning 7. Triumphant One 8. Anointed – Blessed – and Born For Burning 9. The Godless I 10. From Archaeon Into Oblivion