Scalp: Domestic Extremity

Er zullen wellicht weinig bands begonnen zijn zoals Scalp startte. Dit viertal uit Zuid-Californië begon in feite als een Halloween grap toen zanger Cole Rodgers en gitarist Devan Fuentes een Halloweenparty opvrolijkten. Het werd een avond zo vol energie dat ze besloten hun grap een volwaardig leven te bezorgen. Wat begon onder de naam Hellboob werd in een mum van tijd een volwaardige band die ze Scalp doopten. Vanaf dan ging het zeer snel voor dit energieke viertal. In november 2019 lanceerden ze een demo en nu amper een jaar later ligt er een volwaardig full-album in de rekken. Hoewel ze doorgaans bestempeld worden als death metal / hardcore band, catalogeren ze zichzelf als “death violence” omdat ze een “hardcore band zijn met een voorliefde voor death metal en power violence”. Wat de band etaleert op ‘Domestic Extremity’ zijn tien hondsbrutale, rauwe, doorgaans zeer korte gebalde nummers die ergens het midden houden tussen hardcore, deathcore en bij momenten zelfs quasi noise. De teksten zijn al even hard en rauw en verre van positief over onze maatschappij. Zo begint opener ‘No Hope’ met “evil from the fucking start / no hope in life” … veel duidelijker kun je niet zijn. De band lijkt vaak als het ware hun oorspronkelijke halloween-start over de ganse lijn door te trekken met bloederige taferelen waarbij ze uiteengereten lichamen allesbehalve schuwen. Ze gaan in ieder geval verwoestend tekeer. Op twee uitzonderingen na met name bij ‘Crouch’ en bij afsluiter ‘Depleted Mass’ waarbij ze vooral bij dit laatste een lang uitgesponnen nummer brengen (meteen onze favoriet door de veelzijdigheid), zijn de nummers doorgaans zo gebald en kort dat ze niets meer of minder zijn dan een stomp in de buikstreek waarna het volgende nummer alweer begint. Veel ademruimte wordt er dus niet gelaten. Na iets meer dan twintig minuten gaat de razende storm liggen maar voel je toch de drang om op repeat te duwen want je hebt sowieso het gevoel één en ander gemist te hebben. Kortom, wie houdt van rauwe onversneden bruut geweld, is bij Scalp aan het juiste adres. Kom achteraf niet klagen het gevoel te hebben dat je ingewanden eruit liggen.

K.H. (75)

Creator-Destructor Records

Tracklist: 1. No Hope 2. Indigent Botulin 3. Bastard Land 4. Christian Leech 5. Crouch 6. Domestic Extremity 7. Flesh Fed 8. Scalp 9. Stabbed Until Unrecognized 10. Depleted Mass