Azarath: Saint Desecration

Liefhebbers van black metal / death metal kennen ongetwijfeld het Poolse Azarath. Azarath werd in 1998 en telt met drummer Inferno (jaja, dat is dezelfde als bij Behemoth) nog een lid van de originele line-up. Die bestaat nu verder uit Bart (gitaar), Peter (bass) en Skullripper (vocals, gitaar). Met ‘Saint Desecration’ is Azarath aan zijn zevende full-album toe. Tien tracks, goed voor een kleine veertig minuten, immens beklijvende en intens beukwerk waar agressie, brutaliteit, dreiging en duisternis samen smelten tot een zinderend geheel. De heren openen meteen furieus met ‘Death-At-Will’ en nemen eigenlijk nergens gas terug. De heren blijven naar hartenlust verder beuken gedurende de overige negen tracks. En toch voorzien ze ruimte voor wat variatie in tempo en ritme zodat je aandacht niet echt wegebt of verslapt. Vernieuwend kunnen we de sound dat het viertal hier neerzet absoluut niet noemen, maar de intensiteit en de energie druipt hier in grote duistere klonters uit de speakers en daar zijn we enorm tevreden mee. Eigenlijk hebben we hier niets meer toe te voegen behalve misschien het feit dat eens het album afgelopen is, wij gewoonweg de repeat-toets op onze speler opnieuw hebben ingedrukt voor nog een rondje Azarath. Dat de band misschien net niet tot de absolute top behoort, doet hier niks ter zake: dit is gewoonweg een lang oorgasme voor liefhebbers van black metal / death metal dankzij de dreigende en agressief klinkende vocalen, de krachtige brutaliteit die van de riffs uitgaat, en de furieuze en energieke drumpatronen die het geheel in goede banen leidt. Meer hebben wij alvast niet nodig om over te gaan tot een in duisternis gehuld feestje. Het enige waar we misschien nog op gehoopt hadden was iets meer variatie, maar hey, geef toe, liever een zwaar en stevig beukend album waar alles op zijn plaats valt dan een met een paar zeemzoete zoethoudertjes.

Luc Ghyselen (88)

Agonia Records

Tracklist: 1. Death-At-Will 2. Sancta Dei Meretrix 3. Let Them Burn… 4. Fall Of The Blessed 5. No Salvation 6. Profanation 7. Reigning Over The Death 8. Life Is Death, Death Is Life 9. Inflicting Blasphemy Upon The Heavens 10. Beyond The Gates Of Burning Ghats