Orcrypt: Balrog & Roll

Het Britse Orcrypt werd in 2010 opgestart en heeft als centrale figuur ene Ugluk (bass, drums, keyboards). Na een demo (‘The Mirkwood Massacre’, 2010) en een full-album (‘Mercenaries Of Mordor’, 2015) bleef het stil rond Orcrypt. Tot vorig jaar een nieuwe demo te verkrijgen was. ‘Dice And Damnation’ werd met een vernieuwde line-up uitgebracht, want Ugluk krijgt nu het gezelscahp van J.R.R. Martin (vocals) en Sammael (gitaar). Ook dit tweede full-album is een samenwerking van hetzelfde drietal. ‘Balrog & Roll’ staat voor heel rauwe black metal die je meevoert naar de rauwe sound uit de jaren tachtig toen het genre nog in de kinderschoenen stond. De productie is dus aan de rauwe kant, en het is even wennen daar we tegenwoordig bijna over gepolijste albums te horen krijgen: zo is het wat zoeken naar de gitaarsolo’s die niet overduidelijk boven drijven in de mix. Orcrypt grijpt dus terug naar de eenvoud als we het zo mogen stellen. Tien tracks krijg je te horen met een heel donker en dreigend randje. Op tekstueel vlak haalt het trio inspiratie bij het Gary Gygax’s ‘Dungeons & Dragons’. En terwijl de sound van Orcrypt nogal rudimentair is, zorgen de duivelse vocalen er telkens voor dat we geboeid blijven luisteren. ‘Balrog & Roll’ is voor ons een aangename kennismaking met Orcrypt: niets meer, niets minder. Maar of het album nog veel in onze playlist zal opduiken, …

Luc Ghyselen (65)

Death To Music Productions

Tracklist: 1. Oubliette 2. Beholder 3. Vermintide 4. Hexblade 5. Flight Of The Dracolich 6. I, Mindflayer 7. Welcome To Barovia 8. Dice And Damnation 9. Tomb Of Horrors 10. Greenskins Of Greyhawk