Garmarna: Förbundet

We herinneren ons nog goed onze jeugdjaren toen de muziekgenres en muziekliefhebbers in vakjes werden opgedeeld. We bedoelen maar: een hard rock / heavy metal fan hoorde geen fan te zijn van folk muziek, een liefhebber van new wave kon geen country niet waarderen, een liefhebber van folk muziek hoorde toch ook niet graag punk, … Tegenwoordig kijken we er niet meer van op dat liefhebbers van folk opduiken op metal concerten, dat er country liefhebbers een concert van punk rockers meepikken, … Zo moet je ook verwachten dat ook MUSIKA meer is dan enkel een site waarop hard rock / heavy metal aan bod: ook wij staan open voor andere muziekgenres. Neem nu het Zweedse Garmarna: een gezelschap waar we zo goed als nooit van hadden gehoord en dat terwijl we al jaren tientallen concerten en festivals hebben afgeschuimd en dat op zowel blues, als rock als heavy metal gebied. Na wat opzoekwerk – wat is het wereldwijde web toch ook een bron van informatie – ontdekten we dat deze Zweedse band in 1990 werd opgestart door Stefan Brisland-Ferner (viool, viola, hurdy gurdy, keyboards, mandoline, gitaar, …), Gotte Ringqvist (viool, akoestische gitaar, backing vocals) en Rickard Westman (gitaar, bass). Korte tijd later kwam daar Jens Höglin (drums, percussie) bij. En nog iets later was de line-up compleet met Emma Härdelin (vocals, viool). Het gezelschap kiest voor folk rock terwijl ze inspiratie vinden in middeleeuwse folk nummers waar de stem centraal staat. Gaandeweg laten ze ook invloeden uit andere muziekgenres toe. En daarin gaan ze heel breed gaande van wereld muziek tot death metal, maar steeds staat de stem centraal en is de muzikale omlijsting er om die stem te begeleiden. Met ‘Förbundet’ is het kwintet aan zijn zevende full-album toe en wij zijn met verstomming geslagen! Vanaf de opener ‘Ramunder’ zijn we in de ban van de kristalheldere stem van Emma en staan we versteld van de schitterende muzikale omlijsting die zowel kan aanzetten tot dansen, als tot headbangen, als tot in alle stilte en rust luisteren. Track na track weet het vijftal ons te bekoren, al snappen we geen bal van de in het Zweeds gebrachte teksten. Volgens Stefan Brisland-Ferner is dit het donkerste album uit hun oeuvre – iets waar we alvast niet gaan over discussiëren daar we de overige zes niet kennen – en misschien heeft dit vooral te maken met het feit dat Christopher Juul (Heilung) mede producer is en ook instond voor de mix en de mastering. Maar hoe dan ook: elke liefhebber van folk rock of neo folk moet deze ‘Förbundet’ aan een luisterbeurt onderwerpen. Wij vinden immers dat dit bijna tweeënveertig minuten puur genieten is. En niet enkel van de fantastische stem van Emma, maar ook van de muzikale omlijsting. Garmarna zorgt hier voor een subliem album om te koesteren!

Luc Ghyselen (96)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Ramunder 2. Två Systrar 3. Dagen Flyr 4. Sven i Rosengård 5. Ur världen att gå 6. Vägskäl 7. Lussi Lilla 8. Avskedet 9. Din Grav