Pulchra Morte: Ex Rosa Ceremonia

Pulchra Morte is een Amerikaans vijftal – Adam Clemans (vocals), John Porada (bass, backing vocals), Jeffrey Breden (gitaar), Jarrett Pritchard (gitaar) en Clayton Gore (drums) – dat zich sinds 2017 muzikaal uitdrukt aan de hand van een mix van doom en death metal. Met ‘Ex Rosa Ceremonia’ is de band aan een tweede full-album toe. De minderheid die ‘Divina Autem Et Aniles’ wist te waarderen, krijgt met dit tweede werkstuk nog een net iets diepgaander werkstuk aangeboden. Pulchra Morte is eigenlijk meer dan vijftal alleen want voor deze ‘Ex Rosa Ceremonia’ kreeg het kwintet niet enkel “hulp” van o.a. gitarist Jay Fernandez (Brutality), vocaliste Heather Dykstra en Naraah Strokosch (cello), maar ook van een uitgebreid koor dat de heren “The Serpent’s Choir” hebben gedoopt en waarin we artiesten als Charles Elliott (Abysmal Dawn), Matt Harvey (Exhumed), Ravn (1349), Jake Superchi (Uada), Kyle Thomas (Exhorder) en Ross Dolan (Immolation) – om het maar bij die te houden – terugvinden. De heren van Pulchra Morte vonden voor hun teksten inspiratie bij het feit dat de mensen steeds meer kuddedieren zijn geworden, dat ze nog enkel de richtlijnen opvolgen van een paar machtshebbers, en dat ze dus geen eigen wil, niet meer over een “derde oog” beschikken: ze doen maar wat de leiders hen opdragen of voordoen. Muzikaal klinkt Pulchra Morte echt wel zwaar en krachtig. Het slepende van doom wordt hier stevig in de verf gezet, terwijl de vocalen van Adam duidelijker meer voeling hebben met death metal. Maar het meest verrassende bij dit gezelschap zijn de erg melodieuze gitaarpartijen die in elk nummer tegenover de rauwe en diep vocalen van Adam worden uitgespeeld. Het zorgt in ieder geval voor een heel intense, beklijvende en vooral fascinerende trip doorheen het uitgetekende muzikale landschap van Pulchra Morte. Krachtige dreiging en zwaar beukwerk komen mooi samen en krijgen dus melodieuze gitaarpartijen aangemeten. Ook “The Serpent’s Choir” doet op tijd en stond een duit in het zakje en dat zorgt er dan weer voor dat er ook variatie te horen is in het puur vocale gedeelte. We vermoeden dat je het ondertussen begrepen hebt: wij zijn danig onder de indruk van ‘Ex Roas Ceremonia’ en hopen eigenlijk van u hetzelfde. Pulchra Morte zet zichzelf met dit tweede full-album alvast extra op de kaart voor elke liefhebber van doom / death metal.

Luc Ghyselen (90)

Transcending Records

Tracklist: 1. The Serpent’s Choir 2. Fires of Coil 3. Knife of the Will 4. In the Mourning Light 5. Prince Among Shadows 6. The Archer & The Noose 7. To Suffer (The Way You Do) 8. Locust Humanity 9. Ex Rosa Ceremonia