Stan Bush: Dare To Dream

De inmiddels 67-jarige Amerikaanse zanger, gitarist en songwriter Stan Bush is met een veertiende studioalbum terug na een nagenoeg constante drie jaar tussen elk album. Naast eigen materiaal schrijft hij geregeld muziek voor televisie en films waarmee hij ook al in de prijzen viel. Hij heeft ook al met Jonathan Cain (Journey), Jim Vallance (Bryan Adams, Aerosmith) en Paul Stanley van Kiss nummers geschreven. Ook ‘Dare To Dream’ wordt aangekondigd als AOR / melodieuze rock, het had eens anders moeten zijn. De term arenarock of “hardrock voor een groot publiek” is ook vaak te vinden. Feit is dat de man gekend staat voor de betere nummers in het genre. Dit nieuw album werd geproduceerd door Holger Fath. Keyboardklanken en zoetgevooisde vocalen openen ‘Born To Fight’, waar je meteen de ervaring hoort. De man schiet meteen met scherp want deze melodieuze rocker plakt meteen tussen de oren. Het titelnummer ‘Dare To Dream’ is een midtempo track met goed stevig ritme dat constant aangehouden wordt. Knappe vocalen die de hoogte in schieten maar toch kracht blijven behouden. Het nummer bolt als een trein en gaat over in jezelf geloven en loslaten. Er is geen limiet als we maar durven dromen. Uitzonderlijk materiaal als je het mij vraagt. Nog zo’n knaller is ‘The Times Of Your Life’ die erover gaat om alles uit het leven te halen en elk moment te herinneren. Veel positivisme in een Bryan Adams aanvoelend arrangement. In een rustige omlijsting zorgt ‘A Dream Of Love’ dat je ook werkelijk weg droomt. Het stevigere gitaarwerk roept je terug tijdens het refrein. Maar het ultieme bommetje is ‘The 80’s’, een subliem nummer dat niet onterecht als clip uitgebracht werd: https://youtu.be/YXoxzCbiyoU. De jaren tachtig herleven in een Def Leppard-achtige ondertoon en arrangement die je nog zelden kan vinden. Ow yes, die zal in mijn lijstje van best tracks ever komen. Het is dan ook logisch dat we moeten bekomen van al dat moois en de ballad ‘Live And Breathe’ komt hiervoor als geroepen. En wie dacht dat alle buskruit vooraan het album te vinden zou zijn is eraan voor de moeite. ‘Heat Of Attack’ brengt dat goed Survivor-gevoel terug, weliswaar met een iets uitbundiger refrein met een knipoog aan Magnum. Hoe groot de droom in ‘Dream Big’ of ‘True Believer’ ook moge zijn, de gitaarsolo’s gaan er met zoveel gevoel en passie los over. Na het sprankelende begin van ‘Never Give Up’ zorgt een uitnodigend refrein voor een zoveelste energiestoot. De ballad ‘Home’ sluit in een rustige omlijsting het album in een stijlvolle manier af. Soms de magie van Magnum, Def Leppard of Survivor, maar toch een eigen sound die nagenoeg het beste uit eerder genoemden weet te bundelen in een elftal nummers. Die schommelen rond de vier minuten, wat een drie kwartier puur genieten oplevert. In principe kunnen alle nummers zo de radio op, en toch weet Stan Bush hier en daar nog een trap of twee hoger te schakelen. Zelden geziene klasse. Of we van alle Amerikanen iets kunnen leren hoor je me niet zeggen, maar deze bewoner van het subtropische Florida brengt met ‘Dare To Dream’ toch een schoolvoorbeeld van hoe je een topplaat moet maken.

Rocking Klingon (93)

Cargo Records UK

Tracklist: 1. Born To Fight 2. Dare To Dream 3. The Times Of Your Life 4. A Dream Of Love 5. The 80’s 6. Live And Breathe 7. Heat Of Attack 8. Dream Big 9. True Believer 10. Never Give Up 11. Home