King Mothership: The Ritual

Onder de naam King Mothership brengt Spencer Sotelo zijn zelfgeschreven nummers op de markt. Spencer Sotelo is de vocalist van het progressive metal gezelschap Periphery waar hij stem laat schipperen tussen pop, punk, post hardcore en zelfs hoge theatrale noten. Dat doet hij ook voor de twaalf nummers op dit debuutalbum onder de naam King Mothership. Het is een beetje een werk van lange adem geworden want veel van de originele demo’s van dit album dateren reeds van de periode tussen de eerste twee full-albums van Periphery (2010-2012). Terwijl dit een zo goed als compleet solo album is geworden – Spencer staat in voor al het gitaarwerk, alle vocals, alle keyboards, een groot deel van de basslijnen en mixte dan ook nog alles zelf – springt hij, net als bij Periphery vocaal, en muzikaal, van de hak op de tak. Extra “hulp” kreeg hij tenslotte van Matt Helpern (drums – Periphery) en Tai Wright (bass – ex Slaves), terwijl gitarist Plini voor de solo zorgt in het afsluitende ‘I Stand Alone’. Een echt grote fan van het (sub)genre is ondergetekende niet, ook al omdat Spencer hier ook geregeld de kaart van pop trekt en dat me een stuk minder ligt. Maar dat betekent niet dat, zeker liefhebbers van het genre, hier immens van zullen kunnen van genieten. Ikzelf hou liever van het steviger, het harder werk en mijn favoriete track op dit album is dan ook het heel krachtige ‘Death Machine’ dat bij momenten naar pur heavy metal neigt. Zijn uitstapjes naar meer pop gerichte stukjes of zelfs de hoge theatrale noten zijn veel minder mijn ding. Toch levert Spencer een heel onderhoudend album af dat liefhebbers van het (sub)genre zeker zal bekoren. Die fans mogen dan ook wat extra punten toevoegen aan mijn score.

Luc Ghyselen (80)

Century Media

Tracklist: 1. Hope 2. Cosmic Meltdown 3. Gold 4. Only You 5. Babby 6. Goodnight My Darling 7. Death Machine 8. The Ritual 9. Ego 101 10. The Devil’s Train 11. Imminent Distortion 12. I Stand Alone