Eleine: Dancing In Hell

Dit Zweedse gezelschap, afkomstig van de streek rond Landskrona, Skåne zag het daglicht in 2011. Het zal wellicht eerder duisternis geweest zijn, want de band is intussen gekend voor zijn symfonische metal waar vaak een duister en agressief kantje aan zit. Kan moeilijk anders als je schrijft over leven, religie en dood. Na twee singles kwam in 2015 hun debuutalbum ‘Eleine’ uit. Voor hun opvolger ‘Until The End’ uit 2018 had het gezelschap drie singles als aankondiging. Ook bij deze nieuwe creatie brachten ze drie singles uit (‘Enemies’, ‘As I Breathe’ en ‘Ava Of Death’), maar ook een ep werd de voorbode van hun derde full album ‘Dancing In Hell’. In de gelederen is sinds hun ontstaan al één en ander gewijzigd, maar de kern rond zangeres Madeleine “Eleine” Liljestam en zanger en gitarist Rikard Ekberg is nog overeind gebleven. Drummer Jesper Sunnhagen, gitarist Ludwig Dante en bassist Anton Helgesson zijn pas in 2018 of later bij de band gekomen. De trage, maar vooral erg deprimerende en dreunende mokerslagen waarmee het openingsnummer ‘Enemies’ start, zette me gelukkig op het verkeerde been, want met progressieve kantjes ontspruit dit nummer in volle kracht. De cleane vrouwelijke vocalen schieten de hoogte in, tot plots de grunts ons naar de bodem rukken. Van een dynamische start gesproken. Even duister begint de opvolger ‘Dancing In Hell’, de combinatie van de mokerslagen en de vrouwelijke vocalen werkt aanstekelijk. Zelfs de grunts vind ik een meerwaarde aan de agressie die uitgespuwd wordt. Een erg goed nummer. Meer van hetzelfde in ‘Ava Of Death’, maar op een gezapiger ritme. In ‘Crawl From The Ashes’ krijgen we volop aanvallende riffs op een ultrasnelle drumbegeleiding. De grunts die brutaal overnemen staan in schril contrast met de cleane vocalen die de dikke sfeervolle laag keyboard weten te overwinnen. De krachtige en lang aanhoudende vocalen zijn een troef die in ‘As I Breath’ en ‘Memoriam’ uitgespeeld worden, naast het alweer erg intense drumwerk en gitaarspel. Het continu veranderen van ritmes en gevoel is een gevolg van knap arrangement, de nummers blijven verrassen en zitten heel erg goed in elkaar. Een erg sterk dreunende cadans is de leidende kracht in ‘Where Your Rotting Corpse Lie’. Gebundelde agressie die een gecontroleerde uitlaatklep vindt in snijdend gitaarwerk, dat de Spartaanse cadans van de drum mooi aanvult. Zet daar naast de cleane vocalen nog een brutale grunt naast die de keyboardlaag weet te doorspartelen en je snapt wellicht waarom dit mijn favoriete nummer van het album is. ‘All Shall Burn’ pakt het opnieuw erg melodieus aan. De epische intro herbergt oosterse sferen op een dreunend traag ritme waardoor de bassdrum hier een stuk rustiger tekeer gaat. We horen naast de grunts ook cleane vrouwelijke en mannelijke vocalen, opnieuw een vocaal hoogstandje. De gierende gitaarsolo waarmee ‘Die From Within’ uitpakt lijkt wel het begin van een hymne. Het contrast met de fragiele stem kan bijna niet groter zou je denken, maar als de grunts brutaal Madeleine’s zanglijn doorbreken blijkt dat het toch kon. Brullend en gierend enerzijds, breekbaar en melodieus anderzijds, het is het zoveelste nummer waar je heen en weer gezwierd wordt in emotie, kracht en brutaliteit. En telkens is er toch een andere aanpak. ‘The World We Knew’ is een korte instrumentale afsluiter op piano, dat zorgt dat alle brutaliteit in alle rust herkauwd kan worden. Aansluitend krijgen we nog een symfonische versie van ‘Die From Within’. Muzikaal zijn er gelijkenissen met Dynazty en Amaranthe, maar dat zal wellicht door dat bergwater komen. Het moge voor diegenen die Eleine niet kenden, duidelijk worden dat de inzet hoog was maar deze helemaal rendeert. Het album overtreft mijn verwachtingen ruimschoots. Met wat geluk is Eleine misschien in onze contreien te bewonderen in een voorprogramma van de eerder genaamde bands.

Rocking Klingon (84)

Black Lodge

Tracklist: 1. Enemies 2. Dancing In Hell 3. Ava Of Death 4. Crawl From The Ashes 5. As I Breathe 6. Memoriam 7. Where Your Rotting Corpse Lie 8. All Shall Burn 9. Die From Within 10. The World We Knew 11. Die From Within )Symphonic Version)