En Minor: When The Cold Truth Has Worn Its Miserable Welcome Out

En Minor is een project met Philip H. Anselmo als meest in het oog springende naam. Zeker bij fans van o.a. Pantera en / of Down moet de naam een pak belletjes laten rinkelen. Onder de naam En Minor brengt hij geen extreme metal maar kiest hij ervoor om donkere depressive rock neer te zetten. Eigenlijk keert Philip met dit project terug naar zijn jeugdjaren. Toen hij zijn eerste gitaar kreeg, een akoestische wel te verstaan, en hij geen zin had om nummers te leren van andere ariesten bedacht hij zijn eigen composities. Die nummers lagen aan de basis van dit project dat hij over de jaren verder uitwerkte. Vooral gitarist Steve “Schteve” Taylor helpt een paar handjes om de songs uit te werken tot wat ze nu zijn. Elf schitterend opgebouwde nummers krijgen we zo te horen die een bepaalde rust, maar zeker ook een donkere beproeving opwekken. Zo nu en dan doet de setm van Philip me denken aan Johnny Cash, ook al zo’n artiest die donkere melancholische nummers kon afleveren, al kan je En Minor zeker niet onderbrengen in het subvakje dark country. Track na track weten de heren van En Minor – Philip H Anselmo (gitaar, vocals), Stephen Taylor (gitaar), Kevin Bond (gitaar), Steve Bernal (cello), Jimmy Bower (drums), Calvin Dover (keyboards, backing vocals), Joiner Dover (bass) en Jose Gonzalez (percussie) – te imponeren met heel donkere en immens beklijvende nummers die heel diep in je ziel weten te kerven. Elk van de nummers sleurt je mee naar je diepste zielenroerselen. Dit is geen album die ook maar ergens uitnodigt om te feesten, wel stemt elk nummer tot nadenken over het leven. Zet je dus lekker in je luie zetel, zorg voor een glas van je favoriete drank en laat je mee glijden op de donkere klanken van En Minor. Na afloop van het schijfje kan je maar een ding doen: de repeat knop indrukken voor een nieuw rondje. En alhoewel elk nummer je diep raakt, kom je gelouterd terug na elke nieuwe luisterbeurt. Wij kijken nu al uit naar een vervolg op deze ‘When The Cold Truth Has Worn Its Miserable Welcome Out’.

Luc Ghyselen (95)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Mausoleums 2. Blue 3. On The Floor 4. Dead Can’t Dance 5. Love Needs Love 6. Warm Sharp Bath Sleep 7. Melancholia 8. This Is Not Your Day 9. Black Mass 10. Hats Off 11. Disposable For You