Flame: Ignis Spiritus (ep)

Sinds 1998 is het Finse Flame reeds actief en probeert de wereld te overtuigen met hun visie op een mix van black metal en thrash metal. Een aantal demo’s, een paar split’s, een ep en twee full-albums zijn deze ‘Ignis Spiritus’ ep reeds vooraf gegaan, al dateert het meest recente werkstuk, de ep ‘Studio Perkele Sessions’, toch reeds van een vijftal jaar terug. Maar geen nood voor de fans van de band en het (sub)genre, want met ‘Ignis Spiritus’ bewijst Flame terug te zijn. Het duo PimeƤ (drums) en Blackvenom (gitaar, bass, vocals) zorgt voor vijf gebalde tracks als je de instrumentale intro ‘Intro’ meetelt. Dat korte stukje is helemaal geen indicatie van hoe Flame klinkt. Dat zijn de vier andere werkstukjes wel. ‘Firespirit Of Rebellion’ knalt meteen heel stevig en krachtig uit de speakers en is een track die gedreven en energiek overkomt waar thrash metal misschien het belangrijkste onderdeel is, maar waar de dreigende en kil klinkende vocalen ook die aanzet naar black metal laat doorschemeren. Het tempo wordt gedrukt tijdens ‘Primordial Storm’, althans tijdens de openingsfase, want al vlug dendert een krachtige riff door de speakers die aanstuurt op meer snelheid. Het nummer sluit meteen mooi aan bij de vorige track en kent een paar knappe tempo en ritmewisselingen. Nog iets indrukwekkender, naar onze bescheiden mening toch, gaat het er aan toe tijdens ‘Astral Crypt’, waar een donkere dreiging en pakken kilte het nummer een meer uitgesproken black metal sound mee geeft, al zorgt het uiterst stevige tempo dan weer voor een thrash metal gevoel. Met andere woorden: een mooie symbiose van beide (sub)genres waarvoor we steeds te vinden zijn. Met ‘Force And Fire’, het langste nummer op dit schijfje zijn we al aanbeland bij het laatste nummer. Opnieuw wordt duidelijk dat het duo zijn huiswerk wel degelijk goed heeft gemaakt en krijgen we die mix van black metal en thrash metal te verwerken in verschillende tempo’s en ritmes waar voldoende dreiging, duisternis en brutaliteit van uit komt om liefhebbers van beide (sub)genres te overtuigen. Flame zorgt met deze ‘Ignis Spiritus’-ep voor een knappe aanvulling op hun discografie.

Luc Ghyselen (88)

Primitive Reaction

Tracklist: 1. Firespirit Of Rebellion 2. Primordial Storm 3. Astral Crypt 4. Force And Fire