Howling Giant / Sergeant Thunderhoof: Turned To Stone Chapter 2: Masamune & Muramasa

Ripple Music startte eerder dit jaar een nieuwe reeks onder de noemer “Turned To Stone”. Op vinyl worden telkens twee bands voorgesteld zodat elke band een kant van de vinyl voor zijn rekening mag / kan nemen. Beide bands die we op dit tweede deel te horen krijgen kiezen voor een lang gerekt nummer. Howling Giant doet dit aan de hand van het net geen twintig minuten durende ‘Masamune’. Deze band werd in 2014 opgestart in het Amerikaanse Nashville, Tennessee en zorgt voor een mix van stoner rock en doom dat overgoten wordt met een sausje van psychedelica. De discografie van deze heren telt drie ep’s en een full-album. Met dit lang uitgesponnen ‘Masamune’ zorgen ze voor een eerste super lang werkstuk. En , heel eerlijk, zonder dat we werkelijk overdonderd worden wat de heren brengen, is dit een heel knap opgebouwde song geworden waar alle ingrediënten die hun sound uitmaakt aan bod komen. Voeg daar een heel pak wisselingen in tempo en ritme aan toe, een mooie zuivere stem, én goed gitaarwerk, en je je verkrijgt een heel knap nummer te horen van dit trio. Het Britse Sergeant Thunderhoof, opgestart in 2013, krijgt kant twee ter beschikking en kiest ook voor een lang uitgesponnen nummer (bijna tweeëntwintig minuten). In de discografie van dit gezelschap prijken reeds twee full-albums, een live album en een ep. Ook voor Sergeant Thunderhoof is dit een eerste zo lang uitgesponnen nummer. ‘Muramasa’ klinkt dreigender en voller dan wat de heren van Howling Giant lieten horen. Sergeant Thunderhoof zorgt voor een mix van stoner metal en doom, terwijl de invloeden van psychedelica minder nadrukkelijk aanwezig zijn. Vooral doom komt brommend meekijken tussen het typische stoner metal geweld, al zorgt ook kwartet voor voldoende variatie middels tempo en ritme wisselingen. Ook nu valt de mooie opbouw op, zijn de vocalen perfect voor dit geweld – ze klinken doordringend en bij momenten zelfs wat agressief – en is het gitaarwerk best wel heel knap te noemen terwijl drums en die brommende basslijnen eerder voor het stevige fundament zorgen. Ons besluit: beide bands zetten een sterk nummer neer, maar door de vollere sound en de meer dreigende sfeer is Sergeant Thunderhoof voor ons de winnaar.

Luc Ghyselen (80)

Ripple Music

Tracklist: 1. Masamune 2. Muramasa