Primal Fear: Metal Commando

Primal Fear kende zijn start in 1998 met het titelloze debuut door de samenwerking van basgitarist Matt Sinner en zanger Ralf Scheepers, na diens vertrek bij Gamma Ray. Intussen zijn we meer dan een dozijn albums verder, want met ‘Metal Commando’ lanceren de heren hun dertiende studio album. In de beginjaren werkte de band samen met Nuclear Blast, daarna gingen ze bij Frontiers langs. Maar in 2018 werden deze eerste banden terug vernieuwd. Deze vernieuwing brengt echter muzikaal geen nieuwe sound mee. Opener ‘I Am Alive’ bewijst dit: Primal Fear is terug van ‘niet weggeweest’. Zowel titel als vocalen doen wat denken aan hun pompoenvrienden, al zitten hier de snelle power metal invloeden een pak dieper. Ze vervolgen met een dreigende ondertoon in het dreunende ‘Along Came The Devil’, dat met erg hoge schreeuwende vocalen de duisternis in het arrangement ten goede komt. ‘Halo’ is terug meer mijn ding, want het knappe nummer kent veel melodie in combinatie met vingervlug snarenwerk. Typische power metal met een positieve vibe, die headbangen sterk stimuleert. De meest radiovriendelijke track is zonder twijfel ‘Hear Me Calling’ omdat het meer richting hardrock neigt. Na het dreunende ‘The Lost & The Forgotten’, dat met dominante riffs een Spartaanse cadans aangeven, krijgen we het intense ‘My Name Is Fear’, waar nieuwkomer drummer Michael Ehré serieus op de proef gezet wordt. Hij zorgt voor een spervuur aan mokerslagen tussen de vele tempowisselingen. De akoestische ballad ‘I Will Be Gone’ zet traditioneel de vocalist in de spotlights met een minimale instrumentale omkadering. Veel traditie en kracht in ‘Raise Your Fists’ (het had eens anders moeten zijn …) en ‘Howl Of The Banshee‘, waar Michael zich even laat gaan met dubbele basdrum slagen. In het uptempo ‘Afterlife‘ vinden we terug veel melodie, deze keer met donkere gruntachtige backingvocalen. Afsluiten doen we in schoonheid met het dertien minuten durende epische ‘Infinity’ dat enkele pittige gitaarsolo’s voor ons achterhield tot aan de finishlijn. Epische nummers zijn de band niet vreemd, maar dit is misschien toch wel hun beste ooit. Alhoewel ‘Metal Commando’ een zeer vertrouwde heavy metal plaat is zorgt deze voor voldoende variatie en kwaliteit. Standaard krijgen we elf tracks, goed voor nagenoeg een uur, maar er zijn ook nog vier extra bonusnummers te vinden. Soms voelt alsof we het allemaal al eens gehoord hebben, want de klemtoon ligt meer op arrangementen en sfeer dan op vernieuwing. Ze spelen een beetje op safe, al weten deze vakmannen precies hoe ze een pareltje kunnen slijpen. Fans van het eerste uur zullen hun vertrouwde band terugvinden en krijgen een bevestiging waarom deze band al meer dan twintig jaar bij de top behoord.

Rocking Klingon (85)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. I Am Alive 2. Along Came The Devil 3. Halo 4. Hear Me Calling 5. The Lost & The Forgotten 6. My Name Is Fear 7. I Will Be Gone 8. Raise Your Fists 9. Howl Of The Banshee 10. Afterlife 11. Infinity 12. Rising Fear 13. Leave Me Alone 14. Second To None 15. Crucify Me