Avatar: Hunter Gatherer

Het Zweedse Avatar is groot geworden, erg groot. Als je alle cijfertjes naast elkaar begint te leggen, zie je dat de ban een enorme schare aan fans heeft opgebouwd sinds de start van de band in 2001. Dat de band moeilijk in een bepaald subvakje onder te brengen is een deeltje van het succes, want zowel pure heavy metal freaks, als liefhebbers van melodic death metal of fans van power metal en / of groove metal kunnen zich vinden in de sound van het vijftal. Voeg daaraan toe dat de band keer op keer zorgt voor heel knappe video’s die hun nummers visueel ondersteunen en dat ze er ook tijdens live concerten steeds een feestje van proberen te maken, en je begrijpt dat zelfs heel wat mainstream rock / metal liefhebbers de band omarmen. Dit resulteert dus in indrukwekkende verkoopcijfers. Een voorbeeldje maar. Het vorige album, ‘Avatar Country’ (2018), debuteerde erg hoog in diverse hitlijsten: op 4 (Hard Rock / Heavy Metal Albums), op 8 (Rock Albums) en op 25 (Billboard 200 Current Albums). Nu is het vijftal er terug met het achtste full-album. ‘Hunter Gatherer’ bouwt gestaag verder op wat de heren eerder lieten horen en zorgt voor een toegankelijk album waar opnieuw tal van (sub)genres in het steviger maar ook gewoon rockend segment aan bod komen. Toegankelijkheid creëren is natuurlijk een ding, maar om dat te koppelen aan energie, enthousiasme, melodie en kracht is een ander paar mouwen. En net dat blijkt de kracht te zijn van dit Avatar. Maar of de fan van het eerste uur hier nog mee te verleiden valt, betwijfelen eerlijk gezegd, daar er hier toch een aantal nummers langskomen die toch wel heel radiovriendelijk zijn. Wij leerden de band jaren gelden kennen en waren nog steeds in de wolken met een album als ‘Hail The Apocalypse’, maar daarna was voor ons het vet wat van de soep: niet dat de heren geen nummers meer brengen die ons over de streep trekken, maar het pakte ons niet echt meer. Maar daar zullen de heren van Avatar zich niet aan storen: ze gaan gewoon verder waar ze goed in zijn en zien het leger fans jaar na jaar groeien. We vermoeden dan ook dat ook dit tien tracks tellend nieuw werkstuk de weg van zijn voorganger zal opgaan qua populariteit en dat er wel een aantal “ouwe fans” zullen afhaken, maar dat die ruimschoots zullen worden aangevuld met nieuwe fans. Wij houden het bij deze ‘Hunter Gatherer’ op “niet slecht / bij momenten OK zelfs / maar bijlange na niet meer wat het geweest is”. En dat is, naar onze mening, veel te weinig voor een band van dit kaliber.

Luc Ghyselen (70)

Century Media

Tracklist: 1. Silence In The Age Of Apes 2. Colossus 3. A Secret Door 4. God Of Sick Dreams 5. Scream Until You Wake 6. Child 7. Justice 8. Gun 9. When All But Force Has Failed 10. Wormhole