Phobetor: When Life Falls Silent

Phobetor, een ons onbekend in de oren klinkende naam van een band, wordt volgens de befaamde “Encyclopaedia Metallum – The Metal Archives” onder gebracht in het vakje death metal / groove metal. Als we de promo-talk van het label en / of de promotoren moeten geloven, wordt dit “Nihilistic Extreme Metal” en is dit werkstuk bestemd voor fans van o.a. Crisis, Machine Head, Behemoth en Opera IX. Wij deden wat opzoekwerk terwijl we ook aan een eerste luistersessie begonnen. Phobetor is afkomstig uit de Britse hoofdstad Londen alwaar de band in 2018 werd opgestart. Vorig jaar werd in eigen beheer met ‘Burning Memories’ een vier tracks tellende ep op de markt gebracht. Dat zorgde voor wat interesse bij een aantal labels en zodoende luisteren we nu naar het debuutalbum van dit gezelschap. Laat ons maar meteen stellen dat Phobetor niet echt raakvlakken vertoont met Behemoth noch met Machine Head of Crisis. Wat betreft Opera IX: daar staan we nog wat mee in twijfel. Feit is in ieder geval dat vocaliste Debora Conserva een heel arsenaal aan “stemmen” gebruikt. Die gaan van screams en diepe grunts die een heel pak mannelijke collega’s het schaamrood op de wangen zal brengen, tot cleane vocalen en zelfs vrij hoge uithalen. De wisselingen in stem kunnen voorkomen in een minimum van tijd, al zijn de diepe grunts en de screams de meest voorkomende. Wat betreft het puur muzikale gedeelte van dit album. Bass (dit keer sessie muzikant Richard Hunter) en drums (Marc Dyos) zorgen voor een heel stevige basis, maar wel een waar heel wat technisch kunnen aan te past komt, want de wisselingen in tempo en ritme zijn niet op twee handen te tellen. Gitarist Mitch Revy zet daar dan pakkende, stevige en krachtige riffs bovenop, terwijl zijn gitaarsolo’s van technisch vernuft getuigen en ons wel echt weten te bekoren. Het vergde ons wat tijd om mee te stappen in het duizelingwekkende muzikale verhaal van dit trio, maar eens we een paar nummers ver waren in dit negen tracks tellend werkstuk, voelden we ons beter op ons gemak en konden we ons echt wel vinden in de vocale ideeën van Debora, terwijl we ons ook steeds beter voelden met de eigenzinnige tempo en ritmewisselingen en de accenten die in het gitaarwerk te voorschijn komen. Nee, Behemoth en / of Machine Head is dit duidelijk niet, en als je Phobetor beslist in een vakje wil stoppen mag je inderdaad death metal / groove metal gebruiken, maar misschien is het nog beter om dit gewoonweg als extreme metal te catalogeren. Wat ons betreft heeft dit debuutalbum van Phobetor alvast zijn kracht en waarde bewezen – en dan vooral voor het technische vernuft en de verbluffende vocalen van Debora – en kijken we eigenlijk nu al uit wat de toekomst zal brengen voor dit gezelschap.

Luc Ghyselen (85)

Black Jasper Records

Tracklist: 1. Merging Infinity 2. A Toxic Lie 3. Whispers Of Dissonance 4. Blind Widow 5. Psychopathy 6. Bury My Name 7. Harmony Of Solitude 8. Dysmorphia 9. When Life Falls Silent