Theotoxin: Fragment Erhabenheit

Tussen al die esotere post black metalbands die onder AOP tekenen, is het een verademing om met Theotoxin nog eens goeie ouwe, geen clichés schuwende antichristelijke black metal aan te treffen. ‘Fragment Erhabenheit’ bulkt dan ook van de blastbeats, cymbalen, ijzige gitaren en evil riffjes. Moest Samson ooit vragen “mwoah Gertje, antichristelijke black metal, wat is dat eigenlijk zo’n beetje zo?”, dan kon Gertje probleemloos dit album hebben opgelegd ter illustratie. Er zit heel wat second wave black metal à la Watain en Marduk in de muziek, zij het dan iets gekuister en met een onberispelijke productiewaarde. ‘Obscure Divinations’ en ‘Philosopher’ zijn hier schoolvoorbeelden van. Op nummers als ‘Golden Tomb’, ‘Prayer’ en ‘Sanatory Silence’ kan je echter ook een lichte noordse pagan invloed ontwaren (Helrunar, Taake). De donkere smartlap ‘Two Ancient Spirits’ is dan weer in onvervalste Burzum-stijl gebracht en ‘Through Hundreds Of Years’ heft ook een meer contemplatieve, jammerige toon aan als pauze middenin al die satanische evilness. Over satanische evilness gesproken: de erg hoge cringe- en bombastfactor van de lyrics en thema’s moet je er uiteraard bij nemen, het is er een obligatoir deel van en het maakt het net tof om anno 2020 nog zo’n degelijk cliché satanisch geïnspireerd album te vinden (temeer omdat het al het derde album op vier jaar tijd is, sinds de oprichting van de band in 2016). ‘Fragment Erhabenheit’ is een heel kwaliteitsvol genrepiece, gebracht door de metal-elite van Wenen (met onder andere ex- of live leden van Schammasch en Anomalie, eveneens uit de AOP-stal). Niet de meest originele plaat ooit geschreven, maar je verveelt je geen moment en werken doet het zeker! Een mooie symbiose van de vibe van de jaren 1990 en de kwaliteitsverwachtingen van de jaren 2020.

Sam Bruynooghe (90)

Art Of Propaganda Records

Tracklist: 1. Golden Tomb 2. Obscure Divinations 3. Prayer 4. Through Hundreds Of Years 5. Philosopher 6. Two Ancient Spirits 7. Sanatory Silence