Raismes Fest op 12 en 13 september!

In het Franse Raismes is er dit jaar voor de tweeëntwintigste (!) keer het Raismes Fest, een heel gezellig festival. Zaterdag 12 en zondag 13 september kan je er twee dagen lang genieten van een aantal Franse bands en een aantal buitenlandse toppers op gebied van heavy metal en aanverwante muziekgenres. Vijftien bands gespreid over de twee dagen willen er hun beste beentje(s) gaan voor zetten. We stellen ze, zoals we ook al steeds deden bij MUSIKA, even kort aan u voor.

Op zaterdag 12 september krijg je het volgende achttal te zien en te horen.

X-Rated FDH is een Frans trio uit de buurt van Douai dat sinds 2015 actief is. Hard rock is hun motto en dat willen ze op Raismes Fest bewijzen.

Imperial Jade is afkomstig uit de buurt van Barcelona, Spanje alwaar de band in 2012 van start ging. Invloeden haalt dit gezelschap uit bands als Led Zeppelin, Deep Purple, The Who, Rival Sons, Graveyard en dergelijke. Dat betekent dus een mix van classic rock en hard rock.

Knuckle Head is een duo dat staat voor een mix van blues, stoner rock en dark country. Vooral dat laatste ingrediënt komt op de voorgrond.

Red Beans & Pepper Sauce zorgt voor een mix van classic rock, blues en funk. Dit Franse gezelschap uit de buurt van Puissalicon haalt de mosterd bij bands als Jimi Hendrix, Susan Tedeschi, Stevie Ray Vaughan, Led Zeppelin, Gov’t Mule, Albert King, B.B. King, Freddie King en dergelijke. Dit gezelschap zorgde reeds voor vier albums waarvan het vorig jaar op de markt gebrachte ‘Mechanic Marmalade’ het meest recente is.

Wolvespirit is een Duitse band die voor een mix staat van blues, rock en psychedelica. Het gezelschap zorgde sinds hun opstart in 2009 reeds voor vijf full-albums waarvan ‘Fire And Ice’ uit 2018 het meest recente is. Frontvrouw Donna “Debbie” McCain doet bij momenten vocaal denken aan Janis Joplin.

Lazuli, een Franse band, is vooral erg populair in Frankrijk zelf. Buiten de eigen landsgrenzen krijgt de band maar moeizaam een voet aan de grond. Het gezelschap is reeds sinds 1998 actief en zorgt voor een mix van progressive rock en electro. Het meest recente werkstuk (het negende full-album ondertussen) van dit gezelschap kreeg als titel ‘Le Fantastique Envol De Dieter Böhm.

Sidilarsen is ook al afkomstig uit Frankrijk. De band werd in de buurt van Toulouse opgestart in 1997 en haalde de mosterd bij bands als Nine Inch Nails of Rammstein op gebied van de industrial klanken die je in hun sound vind. Voor de ook aanwezige electro in hun sound is bijvoorbeeld The Prodigy van invloed. De discografie van dit alternative metal gezelschap telt zeven full-albums waarvan ‘On Vas Tous Crever’ uit 2019 het meest recente is.

The Darkness, een hard rock en glam metal band uit het Britse Lowestoft, Suffolk, mag de eerste avond afsluiten. Deze band ging in 2000 van start en hield het in 2006 voor bekeken. Na vijf jaar van rust en stilte keerde men in 2011 terug. ‘Easter Is Cancelled’ uit 2019 is het meest recente van hun zes full-albums.

Nog zeven bands komen er op zondag 13 september aan bod. Ook die stellen we even aan je voor.

Octane is een Frans viertal dat zich muzikaal laat gelden dankzij hard rock. Het kwartet is reeds een vijftal jaar bezig en zorgde voor een cd: ‘C8H18’.

Zak Perry And The Beautiful Things is actief sinds 2016 en zorgt voor een mix van classic rock, hard rock, blues en Southern Rock. Het spreekt bijna voor zich dat ze dan ook goed hebben geluisterd naar o.a. The Allman Brothers Band en Lynyrd Skynyrd. Als we goed hebben heeft dit ensemble al vijf full-albums op de markt gebracht.

The Electric Alley is een Spaanse hard rock band uit de buurt van Cádiz die in 2012 van start ging. Hun bluesy rockende sound is terug te horen op een drietal full-albums waarvan ‘Turning Wheels’ uit 2018 het meest recente is.

Thundermother is een Zweedse band die sinds 2010 actief is en, tegenwoordig, bestaat uit vier dames. Ze zorgen voor een dampende mix van heavy metal en hard rock en hebben ondertussen vier full-albums op de markt waarvan de meest recente ‘Heat Wave’ als titel meekreeg (een bespreking van dit album vind je trouwens in onze rubriek “CD-Review”). Tijdens live concerten zijn we net telkens nog iets meer onder de indruk.

Diamond Head, de Britse band rond gitarist Brian Tatler(het enige nog originele bandlid), werd in 1976 opgestart. De band stond dus mee aan de wieg van wat we toen NWOBHM noemden. Albums als ‘Lightning To The Nations’ zijn verplichte kost bij elke zichzelf respecterende metal fanaat. Intussen waren er al twee lange periodes van inactiviteit maar sinds 2000 is de band “alive & kickin’”. Het beste bewijs daarvan zijn de twee uiterst sterke laatste albums: ‘Diamond Head’ (2016) en ‘The Coffin Train’ (2019). Maar het is pas tijdens live concerten dat de band echt volledig tot zijn recht komt.

Myrath is afkomstig uit Tunesië alwaar de band in 2006 werd opgestart. Ze brengen progressive metal waar een pak accenten uit Midden Oosterse muziek worden in verwerkt. Het gezelschap zorgde reeds voor vijf full-albums waarvan ‘Shehili’ (2019) het meest recente is. En hoe goed elk album van dit gezelschap ook klinkt, het is vooral tijdens live concerten dat de band extra fans aan zich weet te binden middels hun mooi opgebouwde concerten.

The Quireboys zijn origineel afkomstig uit de Britse hoofdstad alwaar men in 1984 van start ging. In 1993 hield het gezelschap het voor bekeken en een kort intermezzo in 1995 niet te na gesproken, bleef het stil rond dit ensemble tot in 2001. Een enorme hoeveelheid wisselingen in de line-up zorgde ervoor dat vocalist Spike nog de enige is die ook het begin meemaakte. The Quireboys hebben, als we goed geteld hebben, elf full-albums op de markt gebracht waarvan ‘Amazing Grace’ uit 2019 het meest recente is. Maar The Quireboys zijn vooral een band die je live moet hebben gezien en gehoord, want pas dan komt hun mix van blues, rock en hard rock écht tot zijn recht.

Voilà, wij somden vijftien redenen op om naar deze Raismes Fest af te zakken. We hopen met zijn allen dat dit feestje mag doorgaan. Niet enkel omwille van de knappe bands die de affiche sieren, maar ook omwille van de uiterst sympathieke organisatie achter dit evenement. Meer info kan je alvast vinden op www.raismesfest.fr