Fortress Under Siege: Atlantis

Het Griekse Fortress Under Siege heeft er reeds een vrij woelige carrière op zitten. Toch in de zin van wisselingen in de line-up én in jaren van activiteit. Dit progressive power metal gezelschap werd in 1992 opgestart door de gitaristen Fotis Sotirpoulos en John Vasilakis nadat hun vorige band, Gladiators, werd opgedoekt. Met vocalist Michael Smeros, drummer Nick Dedes en sessie bassist Aris Matheakakis werd het veelbelovende debuut, een titelloze ep, in 1996 voorgesteld. Met ook Vangelis Hatziandreou (bass) en George Georgiou (keyboards) werd een band gecreëerd om ook live te kunnen schitteren. Maar in 1998 vielen de puzzelstukjes volledig uit elkaar. Toch bleef men componeren en in 2011 werd het debuutalbum op de markt gebracht: ‘The Mortal Flesh Of Love’. Er werd meteen werk gemaakt van een tweede full-album, maar vocalist Michael Smeros verliet eind 2012 de band. Met Alex “Hannibal” Balakakis vond men meteen een vervanger en in 2014 was de opvolger een feit. Een tijd van vrij veel mooie kansen om als live-act aan te treden volgde. Toch besliste ook Alex om de band te verlaten (2016). Met Tasos Lazaris vond men een nieuwe tweede gitarist, terwijl Mike Livas het vocale voor zijn rekening nam. Intussen werd werk gemaakt van deze ‘Atlantis’. Maar net voor het afronden van de opnames voor dit album werd afscheid genomen van Mike Livas. Tasos Lazaris is de nieuwe vocalist en alle vocalen werden opnieuw ingezongen en opgenomen voor ‘Atlantis’, terwijl Themis Gourlis erbij is gekomen als tweede gitarist. Zodoende bestaat Fortress Under Siege nu uit volgende muzikanten: Tasos Lazaris (vocals), Fotis Sotiropoulos (lead gitaar), Themis Gourlis (rhythm gitaar), George Georgiou (keyboards), Alex Stavrakas (bass) en Dimitris Kapoukakis (drums). ‘Atlantis’ telt twaalf tracks die liefhebbers van progressive power metal echt naar waarde zullen weten te schatten. Twaalf tracks lang probeert het huidige zestal te boeien en slaagt daar meestal in. Er zijn de krachtige en best wel soepele vocalen van Tasos, het knappe gitaarwerk van de tandem met mooi uitgebalanceerde gitaarsolo’s, de soepele maar wel stevige ritmesectie van bass en drums en de mooi keyboardklanken die het geheel een volle sound oplevert, terwijl dei ook hun deel van de spotlight opeisen. De goed opgebouwde nummers zijn een extra troef. Zelf zijn we niet van elke track en / of fragment overtuigd. Zo komen er twee korte instrumentale nummertjes – ‘Holding A Breath’ en ‘Lethe’ – langs die ons niet kunnen boeien en die de vaart uit het album halen. Maar voor de rest hebben we eigenlijk weinig te klagen. Hopelijk is deze ‘Atlantis’ voor Fortress Under Siege nu een begin van een langere periode van standvastigheid en van succes, want zonder dat we dit werkstuk als een “must have” beschouwen, hebben we toch genoten.

Luc Ghyselen (80)

Rock Of Angels Records ROAR 2010

Tracklist: 1. Love Enforcer 2. Lords Of Death 3. Atlantis 4. Holding A Breath 5. Silence Of Our Words 6. Vengeance 7. Seventh Son 8. Lethe 9. Spartacus 10. Hector’s Last Fight 11. Time For Rage 12. The Road Unknown