Humavoid: Lidless

Humavoid is een progressive female fronted death metal band uit Finland en dat mag je best letterlijk nemen. Daarmee bedoel ik dat de stijl effectief progressive is en de basis duidelijk op death metal berust. De grunts worden verzorgd door Suvimarja Halmetoja (onthou de naam als je kan tenminste) gesteund door de grunts van gitarist Niko Kalliojärvi. Inderdaad, twee type grunts in deze band en dat in combinatie met de zeer variërende retestrakke en superzware metal, dan weet je dat dit soort muziek niet voor zenuwlijders is. ‘Lidless’ is het tweede album na het roemloze debuut, ‘Faster forward’, dat enkel digitaal werd uitgebracht. Ik denk dat ze het nu wel begrepen hebben dat indien je naam en faam wil maken dat je dan niet moet verandering brengen in de reeds beproefde formule van plaat en tour. Digitale releases krijgen nog steeds minder persaandacht dan fysieke releases en maar gelukkig ook, want zelf ben ik geen voorstander van een scheet in een fles. Dit album is opgebouwd uit drie gedeelten die telkens door een instrumentaal nummer gescheiden worden. Los van deze instrumentaaltjes krijg je dus acht volwaardige nummers. Na een eerste gehoor is het duidelijk dat dit een groeiplaat is, want de nummers zijn niet opgebouwd volgens het klassieke patroon, hoeft ook niet. Het klinkt allemaal wel lekker, maar om een duidelijk beeld te hebben moet je toch een paar keer luisteren. Het opvallendste is toch de manier waarop ze piano verwerken in sommige songs. Deze plaat had evengoed op Ipecac kunnen uitkomen. Mike Patton & Co zijn wel te vinden voor dit soort muzikanten die van geen enkele beperking last lijken te hebben. Humavoid is erin geslaagd iets te creëren dat vaag met death metal verband houd maar gelukkig voor de luisteraar de beperkingen van genre overstijgt. Oordeel zelf en bezoek eens hun bandcamp pagina.

Frederik Blieck (78)

Noble Demon

Tracklist: 1. Fortune For Demise 2. Lidless 3. Aluminum Rain 4. Inside 1 5. Matter 6. What You Hide 7. Inside 2 8. The Breathing Method 9. Undercurrent 10. Drywall Cracks